Claims dreigen na misser

Datum:
 • vrijdag 18 januari 2013
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON Windmolen obstakel voor radar
   DOOR MARTIJN GIJSBERTSEN 

  Er hangt Hollands Kroon een regen aan schadeclaims van windmoleneigenaars en -exploitanten in de Wieringermeer boven het hoofd.

  De toenmalige gemeente Wieringermeer — opgegaan in Hollands Kroon — heeft najaar 2011 groen licht gegeven voor de ophoging van tientallen windturbines bij agrariers. Plus uitbreiding van een testcentrum. Met nog zo'n tien windmolens. Behalve landbouwers zijn ook ECN, Nuon en Windcollectief Wieringermeer hierbij betrokken.

  Verzuimd is van tevoren onderzoek te doen naar de gevolgen voor de werking van het radarstation op maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder. Hier wordt het nationale luchtruim in de gaten gehouden en gewaakt over de luchtverkeersveiligheid.

  Omdat bouwwerken hoger dan 45,9 meter in een straal van 28 kilometer rondom De Kooy invloed .hebben op het functioneren van de radars, heeft defensie het besluit bij de Raad van State in Den Haag aangevochten. Met succes. Want de hoogste bestuursrechter tikt Hollands Kroon nu op de vingers voor die planologische misser en zette een streep door het bewuste bestemmingsplan.

  De Raad van State toont zich ongevoelig voor het argument dat de gemeente claims vreest, wanner zij haar besluit terug moet draaien. Daarvoor zou Hollands Kroon zelfs geen budget hebben.

  Defensie heeft te kennen gegeven te hoge windmolens die er stonden voordat toestemming voor ophoging is verleend, te respecteren. Hetzelfde geldt voor bouwplannen, waarvoor de vergunning voordien al onherroepelijk is geworden.

  Welke consequenties de uitspraak verder heeft, is onduidelijk. Ofwel moet de gemeente haar huiswerk opnieuw doen, dan wel lopen er windturbineprojecten spaak. En volgen verzoeken tot schadevergoeding.

  Wethouder Lia Franken (ruimtelijke ordening) wil desgevraagd niet reageren op het nieuws, omdat ze nog niet op de hoogte is van de uitspraak. Hoewel de provincie windmolens op land sinds kort niet meer toestaat, waren de plannen in de Wieringermeer een van de weinige die wel doorgang zouden mogen vinden.

  NHD

  Uitspraak Raad van State 16-1-2013  3 reacties :

  Anoniem zei

  Heel veel mensen zijn op de hoogte van het verbod van defensie hoger te bouwen dan de 45,9 meter.
  Natuurlijk is van een grootmoeder niet te verwachten dat zij hiervan op de hoogte is, maar van een wethouder zoals in dit geval Lia Franken mag dat wel verwacht worden en als zij het al niet weet dan moet dat "onovertroffen" ambtenaren korps van haar er van op de hoogte zijn.
  Eventuele claims moeten weer door de belasting betalende burger worden opgebracht.
  Wat een droefheid, wat een drama is bestuurlijk Hollands Kroon.

  Anoniem zei

  De handelswijze van de politiek in Hollands Kroon begint me steeds meer met afkeer te vervullen.
  Ondanks dat Hollands Kroon MOET weten dat te hoge windmolens niet mag drammen ze gewoon door, daarmee de burgers op grote onkosten jagend.
  Om voor de Raad van State nog te verklaren dat ze claims verwachten als de plannen niet door kunnen gaan zegt genoeg over het dramatische niveau van politiek en verantwoordelijke ambtenaren.
  Of De Raad van State rekening moet houden met de stommiteiten van een gemeente.
  Hoe diep kan een bestuur nog zinken?

  Anoniem zei

  Onvermogen om netjes te besturen.
  Als je ook ziet wat er in de gemeenteraden aanwezig is; om te huilen.

  Ga lekker aan het werk, verzorg je kinderen, maak je huis aan kant maar bemoei je niet met zaken waar je geen verstand van hebt.

  Een reactie posten