Versoepeling verbod op bouw windmolens

Datum:
 • donderdag 13 december 2012
 • in
 • Categorie: , , ,
 • HAARLEM - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland versoepelen het verbod op de bouw van nieuwe windmolens in de provincie.

  DOOR KEES VAN DER MALEN 

  Zij geven onder strikte voorwaarden ruimte aan vergevorderde plannen.

  Het provinciebestuur wil met een overgangsregeling mogelijke schadeclaims beperken. GS komen zo tegemoet aan kritiek uit provinciale staten.

  Verschillende partijen, waaronder collegepartijen PvdA en D66, laakten vorige week het ontbreken van een overgangsregime. Een reeks gemeenten en particulieren voelde zich gedupeerd door het verbod op windmolens dat de provincie eerder ditjaar afkondigde.Zij wezen erop dat het nieuwe beleid haaks staat op de actieve steun die de provincie eerder gaf aan initiatieven voor de bouw van windmolenparken. De gemeente Amsterdam kondigde vorige week al een schadeclaim van so miljoen, aan als zij de bouw van windparken niet mag doorzetten.

  De overgangsregeling waarmee GS het verbod op de bouw van nieuwe windmolens versoepelen, geeft ruimte aan plannen die zijn ingediend voor 11 april vorig jaar. Op die datum kondigde het toen nieuw aangetreden provinciebestuur een verbod aan op de bouw van nieuwe windmolens in Noord-Holland. De overgangsregeling die GS nu aankondigen, telt een aantal strikte voorwaarden. Zo zijn belangrijke en ook kwetsbare natuurgebieden en aardkundige monumenten uitgezonderd. Verder mogen nieuwe windmolens niet te dicht bij bestaande bebouwing worden opgericht.

  GS willen verder de bouw van kleine windmolens toestaan. Met deze beleidswijziging komt het college ook tegemoet aan kritiek uit provinciale staten. Verschillende partijen vonden een algeheel verbod op de bouw van windmolens te vergaand.

  Verder willen GS meer werk maken van het saneren van alleenstaande verouderde windmolens. Via een zogenoemde windbank wil het provinciebestuur eigenaren van deze molens, in de praktijk meestal agrariers, compenseren als zij hun windrechten afstaan.

  GS geven geen openheid over de risico's die het verbod op de bouw van nieuwe windmolens geeft. Vorige week stelden juristen van een Haarlems advocatenkantoor dat de motivering van het verbod onvoldoende was en in strijd zou zijn met nationale en Europese regelgeving.

  De provincie heeft eigen juristen een opinie gevraagd over de kritiek; deze is nog geheim.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten