Windmolenbouw in Kop

Datum:
  • donderdag 21 juni 2007
  • in
  • Categorie:
  • 21 juni 2007

     Den Helder - ’Kooypunt-Zuidoost meest geschikte locatie havengebonden bedrijventerrein’


     Volgens onderzoeksbureau Decisio is Kooypunt-Zuidoost de meest geschikte locatie voor een re­gionaal havengebonden bedrijventerrein, ook wel bekend als Kooyhaven.

    Decisio stelt dat er behoefte is aan zo’n ter­rein tussen de negentien tot veertig hectare, goed voor tus­sen de 1036 en 1264 arbeidsplaatsen. Decisio concludeert dat in een rapport dat zij in opdracht van de Provincie Noord-Holland in de afgelopen paar maanden sa­menstelde. Bedoeld als actualise­ringslag, want het eerste onder­zoek - toen nog uitgevoerd in naam van Kop en Munt - dateert van 2002. Geheel verrassend is de uitkomst niet, want de Provincie is voorstander van zo’n terrein.

     Volgens Decisio speelt de be­hoefte aan zo’n terrein groten­deels op korte termijn, tussen nu en drie jaar. Gezien de huidige ontwikkelingen en perspectie­ven in met name de offshoresec­tor verwacht zij dat de ruimtebe­hoefte tot 2020 blijft spelen. „Naar verwachting zullen er geen kavels op havengebonden bedrijventerreinen vrij komen voor ontwikkelingen."

    In Noord-Holland is volgens haar vrijwel geen haventerrein meer in de aanbieding. Alleen in de Wieringermeer is nog 2,7 hec­tare te vinden aan het IJsselmeer, maar dat is te ver van zee. Het watergebonden bedrijventerrein in Schagen is uitgegeven en in Den Helder is het aanbod nihil. Westoever, Oostoever en Nieuwe Diep hebben geen ruimte meer en kennen beperkingen in de vorm van risicozonering (NAM). Kooypunt Zuid-Zuid is geen re­ele optie, gelet op de N9 en ga­s transportleidingen.

    Volgens Decisio zijn met de ontwikkeling van het havenge­bonden bedrijventerrein ruimduizend arbeidsplaatsen ge­moeid. Het gaat naar verwach­ting vooral om geschoolde ar­beid, MBO en HBO. Deels is het verplaatste werkgelegenheid van binnen en buiten de regio, ruim dertig procent.

     Darwind 

    Voor een groot deel betreft het nieuwe werkgelegenheid als ge­volg van de investeringen van het bedrijf Darwind, nu geves­tigd bij ATO op Kooypunt. Deze onderneming wil eind 2008 de eerste prototypen van de offsho­re windturbine gereed hebben en medio 2009 staat de plaatsing van deze prototypen op zee ge­pland. Vanaf 2010 wordt een jaarlijkse productie beoogd van 450 windmolens per jaar en daarvoor is vanaf 2009 ruimte nodig, na­melijk zo’n dertig hectare water-gebonden bedrijventerrein. In principe moet de toekomstige wigdmolenproductie binnen de Kop plaatsvinden. De provincie wil daarmee de economie stimu­leren.

     De gemeenteraden van Den Helder en van Anna Paulowna bespreken begin juli het rapport. Voor belangstellenden is er op donderdag 28 juni een informa­tieavond in Bloemenlust in Bree­zand, waar vertegenwoordigers van het onderzoeksbureau, de provincie en de gemeenten aan­wezig zijn. Aanvang is acht uur.

     Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten