Discussie in Helderse gemeenteraad over stadhuis brengt geen wijziging in posities

Datum:
  • maandag 20 april 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Er wordt pas 11 mei gestemd over het voorstel van de oppositie om het stadhuis niet op Willemsoord te vestigen, maar maandagavond werd al duidelijk dat er geen meerderheid voor te vinden is.


    Arie Booy 20-4-2020
    Dat bleek na twee rondes van discussie tijdens een raadsvergadering die vanwege de coronacrisis via internet gehouden werd. De raadsleden zaten thuis en werden door middel van de beeldverbinding van hun computer verbonden met burgemeester Jeroen Nobel die de vergadering leidde vanuit de raadszaal.
    Dit ging niet zonder slag of stoot, want de eerste interruptie van Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur resulteerde in vervormd beeld en stokkend geluid. Ook Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder lukte het tot vier keer toe niet om in de uitzending te komen. Pas toen de fractievoorzitter met zijn mobiele telefoon toegang zocht, was hij in de vergadering te horen.

    Verdeeld

    Vorig jaar besloot de meerderheid van de gemeenteraad om het stadhuis op Willemsoord te vestigen. Ruim een jaar later wordt weer stevig geknabbeld aan dit besluit. Al zijn de lijnen wel verdeeld tussen de oppositie- en de collegepartijen.
    Leo van Esdonk van de PVV, een van de indieners van het initiatief-voorstel, noemde het besluit van destijds fundamenteel ondemocratisch. Henk Mosk van D66 stelt dat het college een uiterst matige toelichting geeft op kritische vragen en meent dat een stadskantoor niet past binnen het bestemmingsplan van de oude Rijkswerf.

    Te duur

    Het stadhuis gaat volgens Sylvia Hamerslag meer kosten dan 30 miljoen euro en dat gaat de stad volgens haar opbreken in deze tijden van corona.
    De coalitiepartijen houden de rijen echter gesloten. ,,Er is na een kwart eeuw discussie over de plaats van het stadhuis een democratisch besluit genomen”, zei Carlo Assorgia. Volgens Rogier Bruin van de VVD gaat het zelfs om dertig jaar: ,,Nu is er eindelijk duidelijkheid voor burgers en ambtenaren.”
    Harry van Dongen van de Stadspartij verweet de oppositie tijdrekken: ,,De partijen willen de discussie uitstellen tot de verkiezingen. Dan kan er weer een andere partij groot worden met dit thema.” Pieter Blank van de PvdA: ,,Laten we deze discussie beĆ«indigen. Het stadhuis past op de locatie.” En Harmen Krul van het CDA was ook duidelijk: ,,Kappen, het besluit is genomen.”
    De oppositie brengt het voorstel op 11 mei toch in stemming.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten