Aanpak tegen wateroverlast

Datum:
  • woensdag 15 april 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Den Oever Om te voorkomen dat Den Oever bij hevige regenbuien te kampen heeft met wateroverlast, is er meer afwatering nodig. De gemeente Hollands Kroon wil daarom een nieuwe sloot aanleggen bij de Molgerweg in het dorp. 


    Mike Deutekom 15-4-2020

    Ondanks de ligging aan de Waddenzee en vlakbij het IJsselmeer is er in het Wieringer dorp weinig oppervlaktewater waarop regenwater geloosd kan worden. Een nieuwe sloot bij de Molgerweg zou daarom een oplossing kunnen zijn. Alleen ligt de provincie Noord-Holland vooralsnog dwars. 

    Volgens de gemeente kan de riolering het water niet meer aan als er hevige regenbuien over het dorp trekken. Door de klimaatverandering dreigt dat volgens Hollands Kroon ook steeds vaker te gaan gebeuren. 

    „Om te voorkomen dat deze wateroverlast in waterschade in de woningen verandert, moet zoveel mogelijk van het verharde oppervlak in de toekomst van de gemengde riolering worden afgekoppeld door de aanleg van een nieuw regenwaterriool in heel Den Oever. Met behulp van een nieuw aan te brengen regenwaterriool kan het regenwater dan naar open water worden afgevoerd”, stelt de gemeente. Wel moet dat nieuwe regenwaterriool op het watersysteem van Wieringen worden aangesloten zodat het ook kan worden afgevoerd. 

    De nieuwe sloot bij de Molgerweg is daar een goede oplossing voor, zo vindt ook het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. 

    Molgerweg 

    Bij de Molgerweg is van nature een lager deel van Den Oever en dus het meest geschikt voor de aanleg van een sloot, zo schrijft het college. „Vanuit daar kan het regenwater via de hoofdwaterloop door het watersysteem van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier naar het gemaal stromen.” Alleen is de provincie nog niet in voor het plan. Wieringen is een aardkundig monument, waarin het niet is toegestaan om te graven. De provincie moet een ontheffing verlenen om de aanleg van de sloot mogelijk te maken. 

    Binnenkort gaan gemeente, hoogheemraadschap en provincie om tafel om een oplossing te bespreken. Komt de sloot er niet, dan zou Den Oever ’op slot’ gaan voor verdere ontwikkelingen, denken Hollands Kroon en het waterschap. Voor bouwactiviteiten is immers waterberging nodig en dat is nu niet mogelijk omdat er geen water is waarop kan worden aangesloten, zo stellen beide overheden.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten