Bewoners én gemeente twijfelen over ’innovatie’ bij groot zonnepark Schagen, dus daarom een onderzoek van ECN/TNO

Datum:
  • maandag 29 juli 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • SCHAGEN
    Bewoners van de Haringhuizerweg, Grotewallerweg en Witte Paal hebben twijfels over het plan van een Leids bedrijf voor een zonnepark van negen hectare in combinatie met een proef met zeezoutbatterijen voor opslag van opgewekte stroom.

    Ed Dekker 29-7-2019
    Zij vermoeden dat het experiment aan de zuidrand van Schagen vooral wordt gebruikt om het project ’er door te drukken’.
    Ook de gemeente is nog niet overtuigd van het innovatieve karakter van de proef. ECN/TNO in Petten wordt ingeschakeld voor een deskundig oordeel. Het bedrijf IX Zon uit Leiden kan alleen toestemming van de gemeente Schagen voor het zonnepark krijgen als de combinatie met zeezoutbatterijen voldoende vernieuwend kan worden genoemd. Een ’gewoon’ zonnepark staat de gemeente op deze plek sowieso niet toe. Wethouder Jelle Beemsterboer verwacht ’binnen enkele maanden’ de uitslag van het onderzoek van ECN/TNO.

    Verontrusting

    Inwoners in de directe omgeving zijn verontrust over het plan van IX Zon. Dat bleek vorige week op een besloten informatiebijeenkomst van de gemeente voor omwonenden. Zo’n vijftien bewoners waren aanwezig, onder wie Dirk Schoen, Jan Bouwes, Ton Wijnker, Kees Braakman en Dirk Blaauboer. „De indruk bestaat dat de batterijen er met de haren worden bijgesleept om vergunning te krijgen”, stelt Kees Braakman. Dirk Blaauboer zegt: „Van de gemeente mogen er geen gewone zonneparken komen op hoogwaardige landbouwgrond. Die moet gespaard blijven. Hier is sprake van een prima agrarisch perceel.” Dirk Blaauboer weet waarover hij praat, hij was jarenlang boer.
    Niet alle omwonenden hebben op voorhand forse bedenkingen. Ton Wijnker zegt: „Ooit zal er iets met deze gronden gebeuren, daarvan ben ik overtuigd. Eens was de zuidrand van Schagen in beeld voor industrie. Dat kan zomaar terugkomen. We kijken dan aan tegen loodsen van zes of zeven meter hoog. Moet je daar blij mee zijn?”
    Specialist in Nederland op het gebied van zeezoutbatterijen is het bedrijf Dr. Ten te Wezep. Dat is al diverse jaren bezig met de ontwikkeling van deze batterijen voor de opslag van zonne-energie. In 2014 won Dr. Tenet met de accu de Jan Terlouw Innovatieprijs.

    Testen

    Volgens medewerker Gerrit Miedema heeft Dr. Ten contacten met IX Zon. „Maar wij doen nog geen zaken met bedrijven die de zeezoutbatterijen volwaardig toepassen voor commercieel gebruik. Wel worden er op diverse locaties al testen uitgevoerd.”
    Marnix ten Kortenaar houdt zich bij Dr. Ten al lange tijd intensief bezig met deze energie-accu. „Hoe ver wij zijn? De innovatie is de kinderschoenen ontgroeid. Maar volwassen is het systeem nog niet.”
    De opslagcapaciteit van de accu’s is op zich nog beperkt. Ten Kortenaar: „Daarin kan worden voorzien daar extra accu’s te plaatsen.”
    IX Zon wil bij de zonnepanelen bomen, struiken en ander groen aanleggen, met wandelpaden. Dit groene park moet zes hectare groot worden. Jan Bouwes van de Grotewallerweg heeft twijfels over zo’n park. „Hoe wordt het onderhoud geregeld? De ervaring met dit soort projecten leert dat het na verloop van tijd een troep wordt.”
    Verontruste omwonenden kondigen aan het project kritisch te blijven volgen. Als het plan in procedure komt, kan bezwaar worden gemaakt.
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten