Nog veel vragen over het huisvesten van duizenden seizoenarbeiders in Hollands Kroon

Datum:
 • donderdag 13 juni 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA
  Het verruimen van de regels voor de huisvesting voor arbeidsmigranten in Hollands Kroon, daarover bestaan nog veel vragen.
                                                  Winnie van Galen 13-6-2019
  Dat bleek donderdagavond tijdens een beeldvormende vergadering over het onderwerp met leden van de gemeenteraad. Sommige partijen gaven aan meer tijd te willen nemen om eerst alles tot in de finesses te regelen. Volgens wethouder Theo Meskers is die tijd er niet. Er zit druk op de kwestie, gaf hij aan. ,,Over het onderwerp praten we al zeven jaar. We moeten door, maar ik besef wel dat we nog niet aan de finish zijn.’’
  In Hollands Kroon is volgens onderzoek behoefte aan 3500 huisvestingsplekken voor seizoenarbeiders. Daarvan zijn er 1700 gerealiseerd.
  Tot op heden mogen ondernemers aanvragen indienen voor de huisvesting van veertig seizoenarbeiders bij hun bedrijf. Het college wil dat getal kunnen opschroeven naar tachtig, afhankelijk van de omstandigheden. ,,Veertig is wat ons betreft nog steeds het maximum. Bij een grotere behoefte is de geloofwaardigheid van de aanvraag bepalend’’, aldus Meskers, die verder duidelijk maakte dat de ondernemers die woonvoorzieningen realiseren hierover met omwonenden in gesprek moeten gaan.

  Eigen behoefte

  De vrees werd uitgesproken dat Hollands Kroon te hard van stapel gaat. Klopt die behoefte van 3500 wel? Loopt Hollands Kroon hiermee niet het risico seizoenarbeiders uit andere gemeenten te faciliteren? Volgens Meskers niet. ,,We kunnen nooit garanderen dat dit niet een keer gebeurt. De insteek is bouwen voor eigen behoefte. Andere gemeenten kunnen niet terugvallen op onze ruimhartigheid.’’
  Met het nieuwe beleid dat het college voor ogen heeft moet een einde komen aan kleinschalige voorzieningen in de kernen van Hollands Kroon. De afgelopen jaren is leergeld betaald, aldus de wethouder. Inwoners komen er tegen in opstand. Een van de alternatieven is het realiseren van grootschalige voorzieningen op bedrijventerreinen. Met als uitgangspunt dat het op ruime afstand (een kleine drie kilometer) van de woonbebouwing gebeurt.
  Op 20 juni komt het onderwerp in de gemeenteraad. Dan moet blijken hoe ver het college van de raad mag gaan.
  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Goh, is de wethouder de enige die aan het woord is geweest? Zal toch niet.

  Een reactie posten