Jaarlijks opbrengst van tweemaal Windpark Wieringermeer nodig voor datacenters Google en Microsoft

Datum:
 • donderdag 13 juni 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,

 • Hollands Kroon - Dat de datacenters in de Wieringermeer veel stroom verbruiken was al duidelijk.
  Mike Deutekom 13-6-2019  Hoeveel, dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op vragen van Forum voor Democratie. Voor de datacenters van Google en Microsoft bij Middenmeer is straks jaarlijks ruim 2,7 miljoen megawattuur (MWh) aan stroom nodig.
  De fractie van Forum voor Democratie in Provinciale Staten vroeg aan GS of het stroomnet in de Noordkop dat wel aankan. Zeker met het oog op eventuele uitbreiding van het aantal datacenters. De gemeente Hollands Kroon heeft nog 250 hectare in de Wieringermeer op het oog waar techgiganten als Apple, Amazon, Facebook en andere multinationals met datacenters hun informatiecapaciteit in de ’cloud’ kunnen uitbreiden. Daar komt dan ook bijbehorend stroomgebruik bij.

  Netwerkuitbreiding

  Volgens GS is het na geplande netversterkingen en netwerkuitbreidingen tussen Anna Paulowna en Middenmeer en tussen Beverwijk en Oterleek mogelijk om voldoende stroom te leveren aan het nieuwe Google-datacenter. Dat heeft voor het deel van de zeventig hectare dat nu ontwikkeld wordt straks 500.000 MWh nodig.
  Microsoft is al verder met hun datacenter. De Amerikaanse firma heeft al 37 hectare in gebruik en heeft er in 2018 nog 15 hectare bijgekocht voor uitbreiding. Naar verwachting heeft Microsoft straks - inclusief die uitbreiding - volgens Gedeputeerde Staten 2.238.000 MWh nodig. Hoeveel eventuele andere datacenters nodig hebben, kan GS nog niet zeggen. Gedeputeerde Staten zegt in de beantwoording van de Statenvragen ook niet waar die stroom dan vandaan moet komen.

  Windpark

  Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld zo’n 3,5 MWh (3500 kilowattuur). Het windpark Wieringermeer met 99 windturbines levert jaarlijks afgerond 1,3 miljoen MWh (1,3 miljard kilowattuur) op, goed voor 370.000 huishoudens.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten