’Polder mag geen museum worden’- het verzet tegen beperkingen voor boeren in Wieringermeer groeit

Datum:
  • zaterdag 4 mei 2019
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Hollands Kroon -  Wieringerwerf - De kritiek op het Gebiedsplan Wieringermeer groeit.

    Ed Dekker 4-5-2019

    Steeds meer inwoners en lokale ondernemers klagen dat de gemeente het ’grote geld’ van Microsoft, Google en andere datareuzen belangrijker vindt dan leefbaarheid.

    Hollands Kroon wil 4600 hectare van de polder bestemmen voor datacenters en andere grootschalige bedrijvigheid. Voor andere delen van de Wieringermeer overweegt de gemeente juist beperkingen op te leggen. Agrariërs vrezen dat hun bedrijf ’op slot’ wordt gezet. ,,De polder moet geen museum worden.”
    Organisaties, bedrijven en particulieren lopen te hoop tegen de visie van het college van b en w op de toekomst van de Zuiderzeepolder. Het ontwerp-gebiedsplan heeft zo’n zestig bezwaren opgeleverd.

    Tweedeling

    Bezwaarmaker Cees Kooy vreest grofweg een ’tweedeling’ in de polder. Met in het zuiden volop de ruimte voor vooral enorme datacenters. Het noorden moet uitgroeien tot een ’landschappelijk juweeltje’ met allerlei restricties voor de agrarische sector, stelt hij.
    De Slootdorper werkt bij Dorpswerk Noord-Holland. Deze organisatie richt zich sterk op de leefbaarheid op het platteland. Het gebiedsplan gaat vooral over economie. ,,Een visie over gezond samenleven ontbreekt”, klaagt Kooy.

    Alarm

    De LTO sloeg al eerder alarm. De land- en tuinbouworganisatie ziet het plan als ’het begin van het einde’ voor de agrarische sector.
    Akkerbouwer Sierd Visser (35) uit Wieringerwerf doet een dringend beroep op de politiek van Hollands Kroon. ,,Grote delen van de Wieringermeer moeten geen museum worden, waar agrariërs zich niet verder kunnen ontwikkelen. Als het gebiedsplan definitief wordt, kan mijn bedrijfsplan voor de komende tien jaar de prullenbak in.” De jonge maatschap Visser Agro verbouwt nu 150 hectare.
    Loonbedrijf Van Bodegom wil 5000 vierkante meter bijbouwen. ,,Maar volgens het plan kan dat niet.”
    Lees ook:
    en

    Noodhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    "het ’grote geld’ van Microsoft, Google en andere datareuzen belangrijker vindt dan leefbaarheid".

    Dit beleid van het college zal de wethouders en de nieuwe burgemeester wel geen windeieren hebben gelegd. Zo werkt dat toch bij de huidige bestuurder?
    Zo af en toe vallen er een paar door de mand die te inhalig zijn geworden, maar de meesten komen er wel mee weg.

    Een reactie posten