Datastroom van gemeenten naar Microsoft beperkt

Datum:
  • maandag 21 januari 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Amsterdam - Gemeenten en andere overheidsorganisaties moeten de datastromen naar Microsoft tijdelijk gaan beperken, zolang de Amerikaanse softwaregigant gegevens van Nederlandse ambtenaren bewaart op Amerikaanse servers.
    Roel van Leeuwen 21-1-2019
    Microsoft moet het kantoorpakket het kantoorpakket Office aanpassen van de Nederlandse overheid nadat bekend werd dat programma’s als Word en Outlook diagnostische gegevens verzamelen over gebruikers, onder wie Nederlandse ambtenaren.
    Data die Microsoft deels op servers in Amerika bewaart en bewerkt, zo bleek uit een zogenoemde Data Protection Impact Assessment (DPIA). En dit is in strijd met de Europese privacyregels.

    Overtreden

    Volgens woordvoerster A. van Egmond van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Microsoft tot april gekregen om haar producten dusdanig te wijzigen dat overheidsorganisaties deze kunnen gebruiken zonder de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te overtreden.
    ,,Belangrijke afspraken in dit verbeterplan zijn een instellingsmogelijkheid tot het beperken van diagnostische datastromen naar Microsoft en volledige inzage in de resterende datastromen naar Microsoft’’, aldus Van Egmond.
    Als in april blijkt dat de doorgevoerde verbeteringen onvoldoende zijn dan zal het Strategisch Leveranciersmanegement Microsoft Rijk - wat ondergebracht is bij het ministerie - eventueel een gang maken naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook loopt Microsoft dan kans op een fikse boete.

    Beperken

    In de tussentijd moeten gemeenten en andere overheidsmaatregelen zelf maatregelen nemen. Het gaat om het beperken van datastromen naar Microsoft, zegt woordvoerster Elly Klut van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
    Volgens haar is het zeer onwenselijk dat veelgebruikte software de overheid belemmert om aan de wet te voldoen. ,,Deze situatie dient op de kortst mogelijke termijn te worden opgelost.’’ Naar inzicht van de VNG leidt de huidige situatie er echter niet toe dat gemeenten in de uitvoering van hun taken worden beperkt.
    In Nederland is de softwaregigant goed voor 300.000 digitale werkplekken bij overheidsorganisaties.
    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten