'Geen heil in verbod houtstook'

Datum:
  • zaterdag 29 september 2018
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Schagen - Gemeenten kiezen voor voorlichting houtkachels - Buurtbemiddeling
    Lydia Jasper 29-9-2018


    De vier Noordkopgemeenten zien momenteel weinig tot geen heil in apart beleid waar het houtkachels betreft.  Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel zien meer in het verstrekken van in- formatie en bemiddeling.

    GGD Hollands Noorden wil de houtstook ontmoedigen door voorlichting. De schadelijke effecten van houtrook moeten meer bekend raken bij het grote publiek en bij stokers zelf. Zo liet Jacobje Visser - adviseur milieu en gezondheid bij de GGD - onlangs weten tijdens een presentatie bij de gemeente Hollands Kroon.

    Zíj komt in de praktijk diverse schrijnende situaties tegen. Waarbij de kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming en daardoor dagelijks lang aanstaat. ,,Dus ook bij windstil en mistig weer." 

    Stooktips 

    Hollands Kroon verspreidt in het voor- en najaar stooktips voor het houtkachel, barbecues en vuurkorven via social media en de eigen website. Gemiddeld ontvangt Hollands Kroon vijf klachten per jaar. De gemeente probeert het op te lossen via buurtbemiddeling en door informatie te geven over stoken. Niet door strenger op te treden. Vanaf 2012 zijn er vier handhaaf-verzoeken binnen gekomen. Daar heeft zij niet op gehandhaafd.

    Folder 

    In Schagen komt geen gemeentelijk verbod op houtkachels. De motie van Seniorenpartij Schagen om een folder met stooktips te maken en huis-aan-huis te verspreiden haalde het deze week niet. ,,Want niet iedereen heeft een houtkachel", aldus woordvoerster Ans Heijne. ,,Dan kun je beter op andere manieren de informatie verspreiden."

    Den Helder heeft geen beleid voor houtkachels en dat komt er ook niet. Zo laat de gemeentewoordvoerster Nies Schellinger weten. ,,Voor het plaatsen en afvoeren van open haarden binnenshuis zijn landelijke regels vastgesteld. Dus handhaven wij niet en hebben dus ook geen boetes uitgedeeld." Vorig jaar zijn er vier klachten binnengekomen.

    De gemeente Texel krijgt jaarlijks twee tot drie klachten. Woordvoerder Linda Dinkelman: ,,We gaan altijd langs en proberen mensen het met elkaar te laten oplossen."

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten