'Je kunt alles winnen met de waarheid'

Datum:
 • woensdag 9 mei 2018
 • in
 • Categorie:
 • Haarlem - De waarheid spreken.
  Roel van Leeuwen 9-5-2018

  Je kunt er alles mee verliezen. Maar de ervaring van Nazmiye Oral is dat je er alles mee kunt winnen. Dat zei ze tijdens haar Àrondéuslezing in de grote Bavokerk in Haarlem.

  Theatermaakster en auteur Nazmiye Oral is de opvolgster van fïlosoof Bas Haring, die vorig jaar de jaarlijkse lezing hield ter ere van de in de oorlog gefusilleerde verzetsstrijder en kunstenaar Willem Arondéus.

  Arondéus was volgens Oral een 'Parresiastes', een waarheidspreker. Iemand die de waarheid sprak met gevaar voor eigen welzijn.

  "De waarheid verkondigen, over zichzelf en zijn geaardheid bijvoorbeeld, op een manier die moed vergt. Die tegen de gangbare normen, waarden en opvattingen ingaat."

  Oral zei zich te herkennen in Arondéus in de wens tot waarheid spreken. Iets wat volgens haar geen hobby is die je vrijblijvend kunt beoefenen en waarmee je alles kunt verliezen.

  Ze zei het gevoel te hebben op de 'goudader van het leven' te zijn gestuit. ,,Een manier van leven dat voorbij de eenzaamheid reikt, waar schuld en schaamte niet bestaat, noch goed en fout. Enkel openheid en opluchting."

  In de theatervoorstelling 'Niet meer zonder jou' beoefende ze samen met haar moeder Hawa Oral het waarheid spreken.

  Uiteindelijk vertelde Nazmiye haar moeder dat ze niet gelovig was ook al had haar moeder haar altijd verteld, dat als zij niet in God zou geloven dat ze dan beter zou kunnen sterven.

  ,,Ik heb doorgestoten. Niet om haar te kwetsen. Maar omdat ik voelde, op dat moment, dat ze rijp was niet te sterven aan het idee dat ik een ongelovige ben."

  Met de zin 'Alles van waarde is weerloos' van Lucebert is Oral het absoluut niet mee eens. ,,Alles van waarde is het sterkste dat er is. Het komt als olie op water altijd weer boven drijven."

  Nooedhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten