Werk aan Windmolens start

Datum:
 • zaterdag 7 april 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Sloop en vervanging turbines langs kanaal; omwonenden verbolgen dat zij niet zijn ingelicht
  Martijn Gijsbertsen 7-4-2018 

  Hollands Kroon - Breezand - De zeven windmolens langs het Noordhollands Kanaal tussen Breezand en 't Zand worden vanaf maandag door specialisten ontmanteld.

  Kraanverhuurder BKV uit Barne- veld is voor de megaklus ingeschakeld door de exploitanten van Windpark Westeinde. Zij laten de turbines vervangen door nieuwe, efficiëntere exemplaren van dezelfde hoogte.

  ,,Het stilzetten van de molens is al begonnen", aldus Rober van den Berg uit Anna Paulowna gistermiddag over het miljoenenproject. Hij is een van de mede-eigenaren en tevens molenaar, die een oogje in het zeil houdt.

  ,,Per dag proberen ze een windmo Ien op te ruimen. Dat duurt een tot twee weken. Daarna worden de funderingen weggehaald."

  Vervolgens wordt een start gemaakt met de plaatsing van de nieuwe wind.molens. Deze turbines moeten volgens planning in september draaien.

  ,,Dat worden molens van EWT, een Nederlandse fabrikant. Ze zijn tandwielloos, waardoor ze minder onderhoud, vergen."

   Afgesloten

  De werkzaamheden hebben tot gevolg dat gedeeltes van het parallel aan het windpark gelegen Jaagpad zullen worden afgesloten. De scheepvaart ondervindt geen hinder.

  Omwonenden en gebruikers van het Jaagpad zijn verbolgen dat zij niet over de sloop en verkeersmaatregelen zijn geïnformeerd. 

  ___________________________________

  Verkocht

  De zeven huidige windmolens uit Windpark Westeinde zijn aan een buitenlandse investeerder verkocht. Een bedrijf uit Kazachstan geeft de tweedehands turbines van circa twaalf jaar oud daar een tweede leven. 
  ____________________________________

   
  ,,Wij zijn nergens van in kennis gesteld", aldus buurtbewoner Albert Hoedjes. ,,Er zijn verschillende buurtbewoners die dat erg vervelend vinden. Er zijn meerdere agrariërs die gebruik maken van dat weggetje om bij hun percelen te komen. En je hebt ook woon-/werkverkeer naar 't Zand. Die mensen moeten omrijden."

  Andere omwonende Hans de Wit heeft via een transportbedrijf, dat bij de klus wordt betrokken, vernomen wat er te gebeuren staat. ,,Er staan wat borden langs de weg, meer niet. Ik vind het raar dat wij er niks over te horen hebben gekregen", aldus de bollenkweker uit Anna Paulowna met grond bij 't Zand. ,,Het is altijd prettig om te weten, zeker bij zo'n megaproject, dat de weg wordt afgesloten. Ik had het chic gevonden wanneer ons iets was verteld. Het is niet leuk dat mensen zo met andere mensen omgaan. Sowieso vraag ik me af of de wegen op zulk zwaar transport zijn berekend."

  Volgens directeur Jeroen de Schutter van het windpark zijn hoogheemraadschap en gemeente op de hoogte gesteld en is bebording aangebracht. ,,Indirect kunnen omwonenden dan weten wat er gebeurt. Wij zijn niet verplicht mensen via mail of per brief te informeren."

  De vervanging van de zeven wind- molens heeft ruim drie jaar langer op zich laten wachten dan de bedoe- ling was van de exploitanten.

  Explosiegevaar 

  Omwonenden hebben tot aan de Raad van State bezwaar gemaakt, omdat de turbines te dicht bij gasleidingen staan. In hun ogen ontstaat explosiegevaar, wanneer sprake is van mastbreuk. Verder ervaren zij overlast door geluidshinder en slagschaduw.

  Zowel de provincie als hoogste bestuursrechter vindt dat aan alle veiligheidsnormen wordt voldaan en die vrees ongegrond is.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Jan Deen zei

  is het jaagpad ook afgesloten tijdens de komende bloemendagen eind aptil ???

  Een reactie posten