Meting huizen door gaswinning Slootdorp

Datum:
 • maandag 19 maart 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Aan 143 panden rond het gasveld Slootdorp is bouwkundig onderzoek uitgevoerd. 
  Ed Dekker 20-3-2018

  Schade aan woningen en andere gebouwen in een gebied van acht bij vijf kilometer wordt mede beoordeeld aan de hand van nulmetingen. Het onderzoek riep dinsdagavond op een informatiebijeenkomst van Algemeen Dorpsbelang Oudesluis vragen op.
  Zijn alle buurtschappen bezocht? Waarop zijn de 143 ’referentiepanden’ geselecteerd? Hoe zwaar weegt het onderzoek?
  Winningsmaatschappij Vermilion legde in zaal De Oude Herberg uit dat de computer de panden heeft gekozen, aan de hand van diverse verschillen. In het onderzoeksgebied staan totaal 10.427 panden. De vergelijking bij een schadegeval is niet doorslaggevend, maar is een ’hulpmiddel’ voor de schade-expert.

  Groningen

  Bij inwoners leeft angst voor schade door de gaswinning. Zij vrezen ’Groningse toestanden’. Vermilion wint sinds 1977 gas in het veld Slootdorp, op negentienhonderd meter diepte. De huidige productievergunning eindigt volgend jaar, maar Vermilion wil doorgaan tot uiterlijk 2025. Tegen de verlenging zijn 24 bezwaarschriften ingediend, onder meer van inwoners van Oudesluis en Anna Paulowna. Het wachten is op een hoorzitting van het ministerie van economische zaken.
  Verontruste burgers wijzen op twee aardbevingen in Anna Paulowna op 23 juni 2015, de een van 2,3 op de schaal van Richter, de ander van 1,5. Het KNMI wijst de gaswinning aan als oorzaak. In opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen heeft TNO een rapport opgesteld. Op de uitkomsten wordt met spanning gewacht. Als gaswinning de oorzaak is, moet Vermilion in elk geval extra ’referentiepanden’ onderzoeken.

  Nieuwe putten

  In de vergunningaanvraag noemt Vermilion twee nieuwe putten. Die zijn al sinds 2015 in gebruik. Nu wordt dagelijks 100.000 kuub hoogcalorisch gas voor de industrie gewonnen.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten