Twijfel groeit over meten landbouwgif in water

Datum:
 • zaterdag 17 februari 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Leiden - Landbouworganisatie LTO Nederland maakt zich zorgen over de vraag of de regels voor het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen wel kloppen.

  Wilfred Simons 17-2-2018

  Boeren willen 'duidelijke normen', zegt woordvoerder Maarten Leseman. Daarover is twijfel, nadat afgelopen week bekend werd dat de app van 'milieubioloog Rik' ander en lagere waarden aangeeft dan de 'Atlas Bestrijdingsmiddelen in Oppervlaktewater' van het Centrum voor Milieuweten- schappen Leiden (CML).

  Rik (58), die in het dagelijks leven bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werkt,  bouwde in 2016 de app pestinfo.nl, waarmee boeren kunnen zien hoe het gesteld is met de watervervuiling in hun sloten. Hij maakte daarvoor gebruik van openbare gegevens van het Informatiehuis Water (IHW) in Amersfoort. Het IHW verzamelt en analyseert de watermonsters die de Nederlandse waterbeheerders nemen. Ook het CML, dat in 2003 van Rijkswaterstaat de opdracht kreeg om de Bestrijdingsmiddelenatlas te maken, werkt met deze data.

  Zowel Rík als het CML berekenen de vervuilingswaarden op basis van de Europese Kaderrichtlijn Water.

  Rik was dan ook stomverbaasd dat zijn waarden afweken van die van CML, zegt zijn advocaat Ferre van de Nadort. Rik, die zichzelf omschrijft als 'privacyfreak', wil niet persoonlijk reageren. Toen hij het CML om opheldering vroeg, kreeg hij die niet, maar hoogleraar Peter van Bodegom van het CML probeerde via het HHNK wel gedaan te krijgen dat Rik de app offline zou halen.

  Volgens Van de Nadort stelde het CML in 2016 op zijn website dat het de vervuilingswaarden berekent volgens de normen van de Kaderrichtlijn Water. De afgelopen weken heeft CML echter verschillende verklaringen uitgegeven over de vraag hoe zij die waarden berekent. Eerst zei het dat het 'op detailniveau gemotiveerd afwijkt van de methode die binnen de KRW wordt gehanteerd'. Later trok het die verklaring in. Nu zegt het CML 'dat het een aantal gangbare maatlatten hanteert, waaronder de Europese'.

  LTO-woordvoerder Leseman zegt in reactie dat 'boeren moeten weten waar ze aan toe zijn'. ,,Er mag geen sprake zijn van natte vingerwerk of erger nog, verborgen agenda's."

  Noordholland Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten