Dokbedrijf vangt bot bij rechtbank

Datum:
  • vrijdag 16 februari 2018
  • in
  • Categorie:
  • Hollands Kroon - Den Oever - Versleepte schepen mogen niet terug - Niet veilig - Eis afgewezen - Conflict met Hollands Kroon speelt geen rol

    Ron Ranzijn 16-2-2018

    Machinefabriek/dokbedrijf Luyt uit Den Oever heeft gistermiddag bot gevangen in een rechtszaak tegen de gemeente Hollands Kroon.

    De onderneming had geëist dat de gedwongen verplaatsing van vijf schepen ongedaan werd gemaakt. De vaartuigen lagen voor onderhoud en reparatie aan de kade van de Vissershaven en liggen nu elders in de haven.

    Bestuursrechter mr. E. Jochem bij de rechtbank in Alkmaar wees dat af. Luyt ligt met de gemeente Hollands Kroon overhoop over de tijdelijke werklocatie gedurende dijkwerkzaamheden door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

    Havenmeester 

    De schepen zijn op 8 februari op bevel van de havenmeester ten behoeve van de dijkversterking weggesleept. Zij liggen niet meer aan de dorpskant van de Vissershaven, maar aan weerszijden van het dok in de Noorderhaven en aan de andere kant van de pier bij de visafslag. Drie dagen eerder was Luyt door burgemeester Jaap Nawijn gesommeerd de vertrouwde werkkade vrij te maken. Maar daar was door het bedrijf geen gehoor aan gegeven.

    De rechter constateerde dat het juridisch gezien 'geen enkele zin' heeft het besluit van de havenmeester te schorsen. De maatregel is al uitgevoerd en daarmee is het besluit 'uitgewerkt'. Luyt zou in theorie schepen weer terug kunnen slepen. Dan zal de havenmeester vanwege de veiligheid onmiddellijk weer een bevel tot verwijdering doen uitgaan. De rechter stelde tevens vast, dat het inmiddels ook feitelijk gezien lastig is terug te keren naar de oorspronkelijke locatie. De betrokken aannemer liet weten dat de situatie achter de geslagen damwand momenteel niet veilig is.

    Problemen 

     Advocaat O. Minjon voerde namens Luyt aan dat de havenmeester in opdracht van de burgemeester had gehandeld. Het bedrijf komt volgens de raadsman in financiële problemen, omdat van gemeentewege niet voorzien is in een adequate alternatieve werklocatie. Daarbij had de
    gemeente de havenmeester naar voren geschoven om de hete kolen uit het vuur te halen.

    Rechter Jochem wees er nogmaals op dat het haar voorgelegde besluit alleen het weghalen van de schepen betrof. Het ging dus niet om het achterliggende conflict met de gemeente over de vervangende werklocatie en financiering daarvan.
    Luyt kan niet tegen de uitspraak in beroep.

    _________________________________________________________

    Luyt krijgt maximaal halve ton van provincie

    Hollands Kroon - Den Oever -  De provincie Noord-Holland komt machinefabriek/dokbedrijf Luyt in Den Oever, op verzoek van de gemeente Hollands Kroon, financieel tegemoet met hooguit 50.000 euro en geen cent meer. Zo laten Gedeputeerde Staten weten in antwoord op vragen van Jeff Leever uit Wieringerwerf, Statenlid van Ouderenpartij Noord-Holland.
    Martijn Gijsbertsen


    Leever pleitte ervoor dat de provincie anderhalve of zelfs drie ton aan Luyt zou betalen als compensatie voor de misgelopen Europese subsidie van in totaal drie ton voor verplaatsing van het dok en de bouw van een gloednieuwe schepenlift. Luyt krijgt dat geld niet, omdat beide projecten dan begin 2016 hadden moeten zijn uitgevoerd. Oorzaak dat dit niet is gelukt, is vertraging in de dijkversterking in De Oever, waardoor Luyt pas later hoefde te verplaatsen en de beoogde toekomstige werkkade aan de andere kant van de Vissers- haven nog niet was verbreed. De provincie stelt dat er geen regeling bestaat om Luyt alsnog te steunen. Met Hollands Kroon en het waterschap is wel gekeken of er een beroep kan worden gedaan op bijvoorbeeld het Waddenfonds. Dat heeft tot dus verre niets opgeleverd.
    ________________________________________________________________


    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten