LTO zoekt dak voor panelen

Datum:
 • vrijdag 16 februari 2018
 • in
 • Categorie:
 • Zwaagdijk - Standsorganisatie roept agrariërs op - 'Zonnecollector op boerderijen, niet op kostbare akker'  


  Coen van de Luytgaarden 16-2-2018

  De LTO-afdeling Westfríesland roept agrariërs op daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen.
  Daken vormen een veel beter alternatief dan de zonneweiden waar de standsorganisatie mordicus tegen is.

  ,,Dat is pure verspilling van kostbare agrarische grond', zegt voorzitter Arie Schouten die een oproep heeft geplaatst in de nieuwsbrief van de LTO Noord.

  Schouten stoort zich aan West-Friese gemeenten zoals Medemblik en Koggenland die omwille van duurzaamheid meewerken aan zonneweiden. ,,Dat moeten we niet willen. Je moet eerste alternatieve opties onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan daken van (agrarische) bedrijven of openbare gebouwen. Ook loze stukjes groen of bermen langs wegen of spoorlijnen lenen zich voor zonnepanelen."

  Schouten kwam onlangs in contact met zogeheten zonnecoöperaties die als paddenstoelen uit de grond schieten. Die coöperaties werken volgens het principe van de windroos waarbij ze bewoners betrekken die binnen een bepaald postcodegebied (windroos) wonen.

  Groene energie 

  ,,Die coöperaties kampen met een tekort aan daken", aldus Schouten. ,,Ze hebben bijvoorbeeld veel leden die niet over een geschikt dak be- schikken, maar toch graag meedoen aan groene energie. Daar kunnen wij als agrariërs iets voor betekenen. Zo kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen op een schuur in Zwaagdijk stroom opwekken voor een woning in Hoorn."

  Schouten ziet een bemiddelende rol weggelegd voor de LTO. ,,Als er kandidaten zijn die deze gedachte ondersteunen en hun dak beschikbaar willen stellen, brengen wij ze in contact met deze zonnecoöperatie die vervolgens de mogelijkheden gaat onderzoeken."

  LTO Noord afdeling West-Friesland heeft een beleidsnota opgesteld waarin zonneweiden als  'een forse inbreuk op landbouw en landschap' worden bestempeld. 'Het draagvlak voor duurzame energie kan ondermijnd worden door grootschalige toepassingen in het buitengebied', aldus de nota die zelfs waarschuwt voor 'maatschappelijke weerstand'.

  Schouten heeft zijn bezwaren reeds kenbaar gemaakt in Koggenland waar serieuze plannen liggen om een zonneweide langs de A7 te installeren achter La Mère Anne.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten