Klachten van omwonenden en uit regio: ’Lichtoverlast van Agriport’

Datum:
 • woensdag 6 december 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Omwonenden van bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer, maar ook mensen uit Winkel, Nieuwe Niedorp en Medemblik, hebben last van licht afkomstig van bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer.

  Martijn Gijsbertsen  Dat stelt PvdA-raadslid in Hollands Kroon Sylvia Buczynski, na diverse klachten die bij haar fractie binnen zijn gekomen.

  Microsoft

  De hinder wordt veroorzaakt door onder meer de glastuinbouw en gebouwen op Agriport van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft.
  ,,Bij vochtige weersomstandigheden is de lichtgloed tot in Schagen te zien’’, weet Buczynski.
  Haar partij heeft over de kwestie vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Hollands Kroon.

  Afspraken

  De PvdA wil weten wat de precieze bron/oorzaak van de vermeende ’lichtvervuiling’ is en welke afspraken met op Agriport gevestigde ondernemers zijn gemaakt.
  Bovendien wil de PvdA opheldering over welke maatregelen de gemeente treft, of er voldoende controle op naleving van afspraken is en welke rol de provinciale milieudienst RUD Noord-Holland Noord hierbij speelt.

  Verduistering

  ,,Verduistering is voorwaarde voor grootschalige kassenbouw op Agriport’’, weet Buczynski.
  ,,Bij vestiging van bedrijven als Microsoft hebben wij eerder onze zorg uitgesproken over hoeveelheid en sterkte van de voor beveiliging noodzakelijke verlichting rond gebouwen.’’

  Noordhollands Dagblad

  _______________________________________________
  _______________________________________________
  Bericht van 4 februari 2014

  Lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied Agriport

  Datum: 
 • dinsdag 4 februari 2014 
 • in 
 • Categorie: , , , 
 • Hollands Kroon - De gemeente Hollands Kroon krijgt regelmatig meldingen over lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied Agriport .

   Daarom informeren wij u over de belichting van de kassen, de afspraken die met de tuinders zijn gemaakt en het wettelijk kader.

  Belichting

  In Agriport zijn alleen groenteteeltbedrijven (tomaten en paprika) gevestigd. Deze planten hebben per etmaal een bepaalde tijd licht nodig om te groeien en vervolgens een bepaalde periode rust om de energie uit de plant om te zetten in de vruchten. De paprikabedrijven gebruiken in de nacht geen kunstlicht. Er is een paprikabedrijf die op een klein deel van het bedrijf kunstlicht toepast van 08.00 uur in de morgen tot ca. 16.00 uur in de middag. Van de paprikateelt is dus ’s avonds niets te zien. De tomatenteeltbedrijven gebruiken kunstlicht vanaf begin oktober tot half april. De overige maanden van het jaar wordt er geen kunstlicht gebruikt.
  Op dit moment begint de belichting bij de tomatenbedrijven rond 24.00 uur ’s nachts en dat loopt door tot ongeveer 19.00 uur in de avond. Daarna gaat al het licht uit tot 24.00 uur om de genoemde rustperiode voor de planten in te lassen.

  Afspraken

  In Nederland zijn landelijke regels voor het gebruik van kunstlicht in de kassen opgesteld, waarbij de bedrijven tussen zonsondergang en zonsopgang alleen belichting mogen toepassen als de lichtuitstoot aan de bovenzijde wordt gereduceerd. Tot 01.00 uur moet 95% van de lichtuitstoot worden gereduceerd en na 01.00 uur is dat 75% van de lichtuitstoot.
  Met Agriport hebben we afgesproken dat de tuinders tussen zonsondergang en zonsopgang altijd 95% van de lichtuitstoot reduceren. Als er belicht wordt, zie je daarom altijd een oranje gloed boven het gebied. Dat is de 5% die niet gereduceerd wordt. Op dagen met laaghangende bewolking of veel vocht in de lucht zie je veel meer gloed dan op onbewolkte nachten, omdat het licht dan niet wordt weerkaatst boven het gebied. Als er niets zichtbaar is, dan komt dat omdat er niet belicht wordt.
  Het is zeker niet de bedoeling van de bedrijven om zich niet aan de regels te houden. Het is ook niet nodig, overigens.

  Wie controleert of de afspraken worden nagekomen?

  Op 1 januari 2014 is de milieudienst gefuseerd in de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN). 19 gemeenten in de regio Noord-Holland Noord en de provincie hebben hun milieutaken ondergebracht in de RUD NHN. Deze dienst controleert of de tuinders zich aan de regels houden. Als er omstandigheden zijn dat de tuinder zich niet aan de regels kan houden dan moet er toestemming gevraagd worden aan de RUD NHN.

  Calamiteiten

  In de afgelopen herfst- en winterperiode heeft het een paar keer behoorlijk gewaaid.
  Door een zware storm, eind oktober, zijn op Agriport bij diverse kassen ramen stukgewaaid. De werkzaamheden in de kassen zijn uit veiligheidsoverwegingen veelal tijdelijk opgeschort. Om schade aan afschermdoeken te voorkomen zijn deze plaatselijk open gebleven. Er waren veel ramen kapot met als gevolg dat de afschermdoeken niet gesloten konden worden en daardoor een aantal nachten de lichtuitstoot groter is geweest. Het heeft even geduurd voor alle ramen hersteld waren. Overal in het land waren de glaszetters druk. Er is tijdelijk een hogere lichtuitstoot geweest met goedkeuring van de RUD NHN. Ook is er een persbericht uitgegaan.
  Ook op 5 december heeft het hard gewaaid. Er zijn windstoten gemeten van 130 km/uur. Weer is de afweging gemaakt om niet af te schermen. Ook deze hogere lichtuitstoot is gemeld bij de RUD NHN. Bij een tuinder waren 400 ramen stuk gegaan. De oogst is, omdat het glas tussen de planten belandde, vroegtijdig afgebroken. Een grote kostenpost.

  Vragen

  Heeft u vragen over lichtoverlast? Neem dan contact op met de gemeentelijke projectleider, Bert Dwarshuis. Ook Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport, is altijd bereid een toelichting te geven.


  HK

      

  5 reacties :

  Anoniem zei
  Als er nou opeens heel veel klachten zijn, is het dan niet logischer om s'nachts eens een onaangekondigde lichtmeting te doen ipv een persbericht uit te geven?
  De lichtuitstoot is sinds de eerste najaarsstorm enorm toegenomen. Voor zo ver ik weet zijn er niet enorm veel tomatenkwekers bijgekomen. Je zou dus bijna zeggen dat men een loopje neemt met die 95%.

  Trouwens, met "De Buren van Agriport" was toch een reductie van 99% afgesproken?
  Eén ding is zeker: Daar hebben de tomatenkwekers overduidelijk lak aan, gezien de enorme lichtvermeerdering van de afgelopen maanden.

  Dus RUD NHN: Doe je werk waarvoor de belastingbetaler jullie loon betaalt ipv slechts (vervalste?) computerstaatjes te controleren.
  Anoniem zei
  Van de milieudienst is geen enkele medewerking te verwachten zoals gewoonlijk.
  Deze dienst is er niet om de klachten van bewoners te onderzoeken, deze dienst is er om de klachten te verdoezelen. Het is een volstrekt overbodig orgaan waarvan de indruk moet worden gewekt dat ze er zijn om klachten te onderzoeken. Dat is niet zo en dat zal met deze volstrekt incompetente medewerkers ook nooit iets worden. Een Juridisch medewerkster van deze dienst heeft keer op keer bewoners in de kou laten staan ten faveure van bedrijven of windmolenbezitters.
  De zaken anders voorstellen voor een rechtbank is voor de milieudienst niet onbekend.
  .


  7 reacties :

  Anoniem zei

  De burgers moeten aan *het milieu* denken.
  De burgers mogen geen houtkachel meer hebben.
  De burgers moeten plastic zakjes apart houden.
  De burgers moeten hun tuintje schoonhouden.
  De burgers moeten allemaal zonnepanelen op hun dak.
  De burgers moeten voor alles betalen.
  Milieuheffing, gemeenteheffing enz. enz. enz.
  Maar de burgers krijgen hier 1 ding voor terug!
  Windturbines die een teringherrie maken.
  Een afvalstation waar je de hele dag kotsmisselijk van bent.
  De hele nacht doen alsof de zon onder gaat.
  Afgelopen week kreeg ik een kleinkind te logeren dat vroeg:
  OPA, IS HET AL OCHTEND?
  Het kan allemaal in dit land.
  De PvdArmoede gaat onderzoeken hoe dit kan! Gekkies.

  Met geld kan alles in dit land.

  Anoniem zei

  Bij de gemeente Hollands Kroon hoef je niet te wezen hoor.

  Iedere klacht zal worden afgewezen.

  Volgende keer echt een andere partij kiezen hier.

  Overigens.....wat moeten wij hier met kassen?
  Tomaten die nergens naar smaken. Aardbeien die nergens naar smaken. Paprika's die nergens naar smaken. Het is een gecreeerde markt die we helemaal niet nodig hebben.
  Als je ziet wat er op dit moment in de supermarkten ligt begrijp je niet dat er nog steeds rotzooi uit die kassen komt.
  Alleen ...omdat het kan...

  Anoniem zei

  De RUD, handhaven?

  Anoniem zei

  De RUD is zo corrupt als de pest, die doen alles wat hun broodheren(de politiek) ze opdraagt. Burgers die de vingers op de zere plek leggen zijn uitermate lastig.

  Anoniem zei

  De lichtvervuiling is een grote aantasting van het woongenot in de kop van noord holland. Eerder één van de donkerste gebieden bij bijvoorbeeld dijkgatbos, oostpunt Amstelmeer, waar je nog regelmatig van een echte mooie nachtelijke hemel kon genieten. Helaas ook alweer verpest, net zoals diverse andere zaken in de regio die zogenaamd werkgelegenheid zouden brengen. Werkgelegenheid voor goedkope arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok omdat Nederlanders te duur zijn en zich niet meer als moderne slaven laten behandelen.

  JS zei

  Het RUD ik had een achter buurman die bij het RUD werkt die kon vanuit zijn woning in Wieringerwerf recht op het kassengebied kijken. Elke avond is de lucht compleet oranje en hij zag NIETS ??? Heb hem wel eens gevraagd of hij blind was, dan kreeg ik een antwoord terug wat nergens opsloeg.
  En de gemeente Hollands Kroon ? Die hebben daar niets meer te zeggen, het lijkt erop dat ze een dikke enveloppe krijgen van Agriport om er maar niets over te zeggen.

  2018 kunnen de burgers er wat aan doen om dat stel rovers weg te krijgen, maar dan stemmen de meesten weer op Alie baba ( Nawijn )!en zijn zeven rovers

  Bakker zei

  Is er misschien nog iemand die in de veronderstelling verkeert dat de RUD onafhankelijk is?????? Zo ja lees dan even verder.

  Dagelijks bestuur

  Sigge van der Veek (voorzitter) - gemeente Schagen
  Jan Nagengast (plv. voorzitter) - gemeente Alkmaar
  Theo Groot - gemeente Hollands Kroon
  Samir Bashara - gemeente Hoorn
  Adnan Tekin - Provincie Noord-Holland
  Rob van Doorn - Directeur a.i. RUD NHN

  Algemeen bestuur

  Het algemeen bestuur bestaat uit wethouders van de aangesloten gemeenten, een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en de directeur van de RUD NHN.

  Sigge van der Veek (voorzitter) - gemeente Schagen
  Jan Nagengast - gemeente Alkmaar
  Odile Rasch - gemeente Bergen
  Marcel Steeman - gemeente Castricum
  Odd Wagner - gemeente Den Helder
  George Besseling - gemeente Drechterland
  Gerrit Wijnne - gemeente Enkhuizen
  Gido Oude Kotte - gemeente Heerhugowaard
  Rob Opdam - gemeente Heiloo
  Theo Groot - gemeente Hollands Kroon
  Samir Bashara - gemeente Hoorn
  Koos Knijn - gemeente Koggenland
  Jan Piet Beers - gemeente Langedijk
  Hans Tigges - gemeente Medemblik
  Hendrik Stoker - gemeente Opmeer
  Ben Blonk - gemeente Schagen
  Bart Nootebos - gemeente Stede Broec
  Frank Kingma - gemeente Texel
  Adnan Tekin - Provincie Noord-Holland
  Rob van Doorn - Directeur a.i. RUD NHN
  Ja u leest het goed, ook wethouder Groot die alle hem onwelgevallige zaken onder het tapijt veegt maakt deel uit van het bestuur.
  Is er nog een domoor te vinden die gelooft dat de RUD onafhankelijk is????????????
  Zo gaat het al jaren en zo zal het blijven gaan ook en geen krant die ooit eens een kritisch stukje schrijft over het functioneren van de RUD, niets meer of minder dan het verlengstuk van de politiek.

  Een reactie posten