Extra bittertje voor Nawijn

Datum:
 • woensdag 18 oktober 2017
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Nawijn verrast met besluit - Komende intocht Sint zijn laatste -  'Burgemeester zeer behulpzaam'


  'Betrokken'. Zo noemt secretaris Arnoud Vooijs van de Wieringer Vlootschouwcommissie de vertrekkende burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon. Deze commissie regelt ook jaarlijks de intocht van de sint in Den Oever. Vooijs: ,,Sinterklaas gaf de burgemeester altijd een cadeautje. Een Wieringer bittertje; een speculaaspop. Op 18 november is het hier dus de laatste intocht voor burgemeester Nawijn. Misschien krijgt hij een extra cadeautje, daar moeten we nog over praten."

  Jaap Nawijn verraste gisteren met het nieuws dat hij zich niet kandidaat stelt voor een herbenoeming als burgemeester. De reacties op zijn besluit zijn verschillend. ,,Hij toonde altijd zijn belangstelling bij de opening en sluiting van de Vlootschouw", vervolgt Vooijs. ,,Dat waarderen wij zeer. In 2015 verontschuldigde hij zich dat hij het afsluitende vuurwerk niet kon meemaken. Hij wilde eerder weg, om de gedupeerden van een windhoos in Wieringerwerf te steunen. Ook dat tekende zijn betrokkenheid."

  Windhoos-slachtoffer 

  Windhoos-slachtoffer Edwin Groot vertelt dat hij die avond kennis maakte met een 'zeer behulpzame burgemeester'. Heel begripvol. Hij bood alle hulp aan die nodig was. De sloopvergunning van de restanten had ik binnen het uur. De bouwvergunning was ook vrijwel in één dag rond. Dat was prettig.' Een soortgelijk geluid laat Lex Gorsselink horen. Zijn kringloopbedrijf in Wieringerwerf brandde dit voorjaar af. ,,Nawijn was er snel en toonde zich zeer begaan. De begeleiding door de gemeente was heel goed en dat is bij hem begonnen."

  _______________________________________
  Zes jaar 

  Bij zijn vertrek najaar 2018 is Jaap Nawijn (nu 65) zes jaar burgemeester van Hollands Kroon geweest. Eerder was hij burgemeester van Heemskerk en Ouder-Amstel. 
  _______________________________________


  Van bestuurslid Marbel Montsma van LTO Noord uit Wieringerwerf had Nawijn mogen blijven. ,,Dankzij hem mag Hollands Kroon zich agrarische hoofdstad van Nederland noemen. We weten niet wat voor burgemeester we terug krijgen. Misschien heeft die niets met landbouw. Maar hij is nog niet weg en we zijn benieuwd wat we dit jaar nog voor elkaar kunnen krijgen."

  Vergist 

  Jan Eichhorn, de fractievoorzitter van oppositiepartij Groenlinks, is 'niet rouwig' om het aangekondigde vertrek van Nawijn. ,,Het is een zeer wijs besluit, waar ik helemaal achter sta. Het is tijd voor een andere burgemeester in Hollands Kroon. Nawijn gaf eerst aan te willen blijven tot zijn pensioen, dus nog een jaar of vijf, maar ik denk dat hij zich vergist heeft in de steun in de raad."

  Alexander Op de Weegh, voormalig VVD-raadslid, zou niet weten wat hij over Jaap Nawijn moest zeggen. "Ja, Jaap had een smetje op zijn jas. Dat heeft her en der voor ophef gezorgd. Het heeft de raad bezig gehouden. Ik ken zijn beweegredenen niet om te stoppen. Ik weet niet of die te maken hebben met de financiële positie van de gemeente. Persoonlijk vond ik het prettig om met hem samen te werken."

  Nawijn bezocht in augustus Dirk en Aad Klaaren in Hippolytushoef om hen te feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Aad Klaaren: ,,We lazen het in de krant en dat kwam toch nog als een verrassing. We dachten dat-ie wel zou blijven. Wij kunnen niets ten nadele van hem zeggen; we hebben hem één keer gezien. Het was gezellig en hij toonde belangstelling voor ons."

  Van de verslaggevers
  Noordhollands Dagblad  4 reacties :

  Anoniem zei

  Goede (Na)wijn behoeft geen krans

  Sam Kooy zei

  Slechts hier en daar mooie verhalen over Nawijn. Maar vergis je niet; het was uitsluitend zijn bedoeling in het midden van welke belangstelling dan ook te staan. Zich positief voordoende om zijn negatieve kanten te verbergen. Met brede grijns op het gezicht op de foto zich tonend als de verlosser van Hollandskroon.

  Mr. X zei

  Wat een ongelooflijk slap en laf artikel van het NHD. Zeg Uw abonnement toch op; iedereen weet hoe Nawijn is en wat hij geflikt heeft en dan nog smeert het NHD met het laatste beetje stroop wat in de pot zit.

  Anoniem zei

  Natuurlijk was deze niksnut behulpzaam..... de televisie was erbij!

  Een reactie posten