Sneller een vergunning

Datum:
 • woensdag 5 juli 2017
 • in
 • Categorie:
 • Schagen - Nieuwe manier van werken levert gemeente grote tijdsbesparing op.

  Een bouwvergunning binnen een week in huis, in plaats van pas na zes weken.

  De welstandscommissie die binnen vijf dagen advies geeft over een bouwplan, in plaats van na vier weken. Binnen zes tot acht weken te horen krijgen of je dat stukje snippergroen achter je huis kunt kopen, in plaats van zestien weken op antwoord te moeten wachten.

  De inwoners van Schagen plukken de vruchten van organisatorische verbeteringen binnen het gemeentehuis. Door 'lean' te werken kunnen allerlei overbodige (en dus tijdrovende) handelingen worden geschrapt. En daar profiteert de burger van. Lean is niet het zoveelste modieuze managementtrucje, zeggen  gemeentesecretaris Nico SwelÍengrebel en John Machtel.

  _____________________________________

  Geen handelingen meer doen die niet nodig zijn
  _________________________

  De laatste is bij de gemeente verantwoordelijk voor 'lean'. Kort gezegd komt de methode er op neer dat de werkwijze binnen een bedrijf nauwkeurig onder de loep wordt genomen. Zodat uiteindelijk veel efficiënter wordt gewerkt. ,,Het is overgewaaid uit de industrie", zegt Machtel. ,,Maar het is ook goed toe te passen bij een organisatie als de gemeente." De nieuwe werkwijze levert een aanzienlijke tijdsbesparing op.

  Zo is precies bekeken welke weg een aanvraag voor een bouwvergunning aflegt in het gemeentehuis. Swellengrebel: ,,Stap voor stap haal je dat door de molen. Bij elke stap vraag je je af: heeft dit een meerwaarde voor de inwoner? Zo nee, dan kun je die stap schrappen. Zo haal je alle verspilling er uit." Het is soms een kwestie van anders kijken, zegt Machtel. De welstandscommissie deed er altijd vier weken over om een advies te geven over een bouwplan.,,Wij hebben gevraagd: wat is er nodig om binnen vijf dagen een advies te kunnen geven? 'Dan moeten we in jullie systeem kunnen werken' was het antwoord. Dat hebben we geregeld."

  De nieuwe werkwijze wordt ook toegepast bij de verlening van horeca- en evenementenvergunningen en de verkoop van openbaar groen. Ook de afdeling sociaal domein, waar onder meer aanvragen voor thuiszorg terecht komen werkt op de nieuwe manier. De komende tijd wil de gemeente op nog veel meer afdelingen 'lean' gaan werken.

  NoordhollandsDagblad


  2 reacties :

  Kapitein Rob. zei

  Geen handelingen meer doen dan nodig is? Gevaarlijk hoor, voor de werkgelegenheid van ambtenaren! Kan de helft naar huis en alleen de kwalitatieven binnenboord houden!

  Anoniem zei

  Je kunt je afvragen waarom nu pas besloten is om aan die stroperige besluitvorming van een stel ambtenaren een einde wordt gemaakt.
  Overigens zal dat er in Hollands Kroon niet van komen want de ambtenaren hebben het op het ogenblik druk met van het mooie weer genieten, dus die hebben geen tijd om welk besluit dan ook te nemen, nu nieten in de toekomst ook niet.

  Een reactie posten