Politiek boos om miljoenen voor inhuur externen bij veiligheidsregio: 'Te bizar voor woorden'

Datum:
 • dinsdag 13 juni 2017
 • in
 • Categorie:

 • AMSTERDAM - Boze reacties binnen de lokale politiek op de miljoenen euro's die worden neergelegd voor de inhuur van extern personeel bij de Veiligheidsregio's in onze provincie. 

  Uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag blijkt dat er in de afgelopen drie jaar voor ruim twintig miljoen euro is ingehuurd.
  Van verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch 

  "Te bizar voor woorden", vertelt het Hoornse raadslid Aart Ruppert van VOC Hoorn. "Aan de ene kant wordt er bezuinigd, terwijl gaat om de veiligheid van mensen, en dan zie je aan de andere kant dat er mensen voor meer dan een ton worden ingehuurd." De gemeente Hoorn betaalt jaarlijks 4 miljoen euro aan de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat er door die regio iemand is ingehuurd voor 300.000 euro kan er bij Ruppert niet in. "Ga dat maar eens aan de brandweerman op de werkvloer uitleggen waarvan de kazerne is gesloten. Of waarvan materieel is weggehaald. Dit soort bedragen staan buiten alle proportie."
  Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

  Ook Gert Zagt van de Lokale Partij Wijdemeren wil weten hoe het zit. "Vergeleken met de andere VR’s die jullie onder de loep hebben gehad, zie ik dat bij ons de inhuur fors toeneemt. Terwijl het bij de andere regio’s juist flink afneemt." Zagt ontdekte recent fouten in het jaarverslag van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. "Dat vond ik nogal shocking. Van een organisatie waarin zoveel geld rondgaat, mag je toch wel verwachten dat dat klopt. Alleen Wijdemeren betaalt al 1,9 miljoen."
  Controle onmogelijk
  Uit het onderzoek bleek ook dat het voor gemeenteraden onmogelijk is om te controleren hoeveel er wordt uitgegeven aan extern personeel. In de jaarverslagen staan alleen totaalbedragen. En volgens Steven van de Looij, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, is het niet nodig om wat te veranderen. "Met de gemeenteraden praten we vooral over waar we voor zijn: minder leed en schade. En met de burgemeesters over de bedrijfsvoering. Daar liggen ook deze cijfers, die kunnen ze verstrekken. Maar dat is aan de burgemeesters."
  "Dit kan gewoon niet"
  Met die uitleg neemt raadslid Ruppert geen genoegen. "Ik ga hier vragen over stellen aan ons college. En ik denk dat de gemeenteraadsleden, niet alleen in Hoorn, ook aan de bel moeten trekken bij hun colleges. En die zullen bij hun burgemeester aan de noodrem moeten trekken. Want dit kan gewoon niet."
  Lees ook: Brandweer over extreem duurbetaald personeel: 'Het kon niet voor minder'

  Zagt, van de Lokale Partij Wijdemeren, wil nog niet direct conclusies trekken, maar gaat ook vragen stellen. Dat gaat onder meer over de vergoeding aan een tijdelijk directeur die ruim 90.000 euro kreeg voor 6 maanden met een gemiddelde werkweek van 20 uur. 

  De Veiligheidsregio Gooi en Vecht moet op de kleintjes letten, want er is veel bezuinigd en juist nu wordt aan de gemeenteraden extra geld gevraagd. "De VR wordt veel duurder. Er wordt gezegd dat het gaat om slechts 5 euro per inwoner. Dat klinkt heel weinig, maar dat is voor onze gemeente al weer 120.000 euro en voor een andere gemeente veel meer. Zo stapelt het zich maar op. Alle kleine beetjes tellen en helpen. Dus wij moeten op iedere euro alert zijn."

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De vriendjes, familie of goede bekenden moeten ook brood op de plank hebben.
  Het zijn veelal oud ambtenaren die een adviesbureautje hebben opgezet en zich vorstelijk laten betalen. Het meest erge is nog dat het helemaal niets toevoegt aan de bestaande situatie.

  Een reactie posten