Plasterk tikt Hollands Kroon op vingers om stemapp

Datum:
 • vrijdag 5 mei 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft onder andere de gemeente Hollands Kroon tot de orde geroepen.ANP
  Net als Almelo, Emmen, Molenwaard en Lingewaard wilde de Hollands Kroon experimenteren met stemmen per app. Deze gemeenten hebben voorbarig gehandeld, schreef Plasterk donderdag aan de Tweede Kamer, en dat heeft hij hun ook te verstaan gegeven.
  De gemeenten wilden hun inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar niet alleen met een papieren stembiljet in het stemlokaal, maar daarnaast ook met hun computer of smartphone laten stemmen. De proef moet de weg vrijmaken om voortaan helemaal vanuit huis te kunnen stemmen. Maar de gemeenten hebben Plasterk niet betrokken bij hun plannen, aldus de minister. Hij weet dan ook niet wat die precies inhouden, hoe de stemapp eruit zou zien en of die voldoet aan de veiligheidseisen.
  Het kabinet vindt nog steeds dat stemmen via internet niet veilig genoeg is. Plasterk ziet dat in de nabije toekomst niet veranderen, zeker niet nu computerkrakers die erop uit zijn verkiezingen te kapen steeds vaker lijken toe te slaan.
  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Vooruitstrevend ? Prima, maar dan wèl binnen de regeltjes die we met elkaar hebben afgesproken. Alleen geldt dat kennelijk wéér niet bij de slimmerikken van Hollandskroon. Of waren zij juist wél zo slim (dachten niet wij maar zij) !

  Een reactie posten