Resultaat van lobbyreisjes ONHN blijven 'geheim'

Datum:
 • zondag 9 april 2017
 • in
 • Categorie:
 • Schagen - Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) wil niet vertellen wat de lobbyreisjes ('acquisitiemissies') naar Chicago en Houston in 2016 concreet hebben opgeleverd.
  Kyrie Stuij

  Dat blijkt uit antwoorden van het ONHN op vragen van deze krant. De organisatie claimt dat er op de resultaten geheimhouding ligt. Het achterhouden van informatie over deze lobbyreisjes is volgens het ONHN 'dikwijls cruciaal in verband met eventuele regionale of internationale concurrentie'.

  In achttien Noord-Hollandse gemeenten die samenwerken met het ONHN ligt nu een nieuw dienstverleningsovereenkomst op tafel voor de aankomende zeven jaar. In verschillende gemeenten worden hierover kritische vragen gesteld. Zoals door raadslid Jan van der Starre (Senioren) uit Heerhugowaard. Hij uitte openlijk zijn twijfels over de effectiviteit van het Ontwikkelingsbedrijf. Zo gaat er ieder jaar zo'n 2,5 miljoen euro vanuit de gemeenten en de provincie naar het OHNH. Maar wat de organisatie- die als doel heeft de economische positie van deze regio te versterken- concreet oplevert, blijft onduidelijk.

  Het OHNH maakt zich geen zorgen over de toekomstige samenwerking met de gemeenten: „Gezien de geboekte resultaten en het belang van hechte samenwerking om de regionale economie toekomstgericht in te richten, heeft Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord geen twijfel over de verlenging van haar mandaat."

  Het ONHN huurt van de gemeentelijke bijdragen een lobbyist in die regionale zaken uitzet in Den Haag.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten