‘Fixit’ in de maak? Finse eurosceptici willen referendum over lidmaatschap EU én de euro

Datum:
 • dinsdag 25 april 2017
 • in
 • Categorie:
 • De Echte Finnen geloven dat er geen houden meer aan is. 

  Eén van de meest prominente leden van de Echte Finnen (of Peerussuomalaiset in het Fins) wil dat er een referendum gehouden wordt in zijn land over Finlands lidmaatschap van de Europese Unie en het gebruik van de euro. 
  Sampo Terho, parlementariër voor de Echte Finnen en één van de leiders van die partij, wil met name dat Finland de euro verlaat. Hij beschouwt dat zelfs als “onvermijdelijk.”
  Terho is dé grote favoriet om de nieuwe officiële leider te worden van zijn partij bij het partijcongres in juni. De Echte Finnen maken deel uit van de regeringscoalitie geleid door premier Juha Sipila. De huidige leider van de Echte Finnen, Timo Soini, is minister van Buitenlandse Zaken.
  Bij de Echte Finnen is echter niet iedereen blij met het regeringsbeleid, en dan met name niet wat de EU betreft. Steeds meer prominente leden eisen een ‘Fixit,’ een exit van de Finland uit de Eurozone… en eigenlijk gewoon uit de hele Europese Unie. Ook Terho’s voornaamste concurrent, europarlementariër  Jussi Halla-Aho, heeft geen fiducie meer in de toekomst van Europa. Zij gelooft dat ‘het oude continent’ zichzelf om zeep helpt door onbeperkte immigratie uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
  Volgens Terho heeft Finland eigenlijk geen keuze. Als het land niet uit de euro stapt kan de economie, die het al tijden moeilijk heeft, zich namelijk gewoon niet herstellen. “De enige manier om competitiever te worden is door een interne devaluatie, en dat hebben we al gedaan.” Met andere woorden, zolang Finland de euro heeft kan het de concurrentiestrijd met andere landen gewoon niet aangaan.
  Wat hem betreft is er dan ook maar één mogelijkheid om de kwakkelende Finse economie er bovenop te helpen:
  “De alternatieve optie is… een terugkeer naar de eigen nationale munt. Als we naar de lange termijn kijken is dat een mogelijke, zelfs een hoogst waarschijnlijke, mogelijkheid.”
  Dat is dus de euro. Maar Terho is nog lang niet klaar. Hij wil namelijk ook dat er een referendum komt over het EU-lidmaatschap van Finland. Hij wil dat deze mogelijkheid besproken wordt voor of tijdens de verkiezingscampagne van 2019. De ‘Echte Fin’ treedt daardoor in de voetstappen van de jongerenbeweging van zijn partij. Die zette in juni vorig jaar al een petitie op om een Fixit-referendum af te dwingen. Helaas slaagden zij er niet in om de benodigde 50.000 handtekeningen in te zamelen.
  Maar wie weet, misschien dat het anders is als de Echte Finnen zich als partij nu achter zo’n referendum gooien. Jawel, volgens peilingen is 68 procent van Finnen voorstander van voortdurend EU-lidmaatschap van hun land, maar we weten allemaal dat dit soort cijfers razendsnel kunnen veranderen, zeker als duidelijk wordt gemaakt aan kiezers dat de EU een aflopende handel is.

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De Finnen hebben gelijk. Als men in de Euro blijft kan je de arbeid niet goedkoper maken om de concurentie aan te gaan. De Euro is èèn van de redenen dat Griekenland niet aan zijn faillissement kan ontsnappen. De Euro is nu eenmaal te duur voor dit soort landen. Griekenland en andere zwakke landen zullen het alleen redden door een eigen munteenheid die lager moet zijn t.o.v. de Euro. Iedere econoom weet dat, enkel onze LIJDERS snappen er niets van. Wat snappen ze eigenlijk wel ?

  Een reactie posten