Deel polder voor opslag van water

Datum:
 • vrijdag 14 april 2017
 • in
 • Categorie:
 • Burgerbrug - Zijper land wordt halve meter lager 


  Ed Dekker ed.dekker@hollandmediacombinatie.n1 

  Polder Zijpe krijgt in het uiterste zuidwesten bij Burgerbrug een grote waterbuffer. Zes hectare weiland wordt bijna een halve meter afgegraven om bij noodweer water te bergen. Een groter poldergebied kan dan worden gespaard voor ernstige overlast.

  De waterberging zal gemiddeld eens in de vijf jaar onderlopen, verwacht het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Na doorgaans een week zal het water worden weggepompt. Verandering van het klimaat maakt het opvang-bekken noodzakelijk, stelt het waterschap. Vooral in de herfst en winter zal het vaker regenen. Heftiger en langer.

  Beperkingen 

  Het weiland kan agrarisch in gebruik blijven. Er zijn beperkingen voor de pachter. Bloembollen en andere gewassen kunnen er niet worden geteeld. Het bassin moet direct beschikbaar zijn. Koeien en schapen kunnen snel naar een andere weide. Deze zogeheten droge berging krijgt geen functie voor natuur en recreatie. In de Kop van Noord-Holland is dat voor het eerst. Subsidiepotjes bleken leeg te zijn. De buffer komt tussen de N9 en de Molenweg en is bedoeld voor de LQ, een van de Zijper onderpolders. Deze polder is ruim driehonderd hectare.

  Hollands Noorderkwartier verwacht in september te beginnen. De aanleg duurt drie maanden en kost ongeveer 250.000 euro. Veertig centimeter grond wordt afgegraven. Er kan 25.000 kuub water worden opgevangen. Het waterpeil ter plekke wordt verlaagd met veertig centimeter.

  Veldslag

  Op nog geen zeshonderd meter afstand woedde in 1799 de Slag bij Krabbendam. Deze bloedige veldslag tussen Engelse en Frans-Bataafse troepen maakte archeologisch onderzoek noodzakelijk, vanwege het gevaar waardevolle restanten te vernielen. Archeologisch Adviesbureau Raap uit Weesp verwacht geen gesneuvelde soldaten in de polder LQ Hoogstens komt bij de aanleg 'afgezwaaide' munitie tevoorschijn, aldus Raap.

  Het hoogheemraadschap heeft de zes hectare land gekocht van veehouderijbedrijf Van Assem in Burgerbrug. Van Assem pacht het nu.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Krijgt boer Koekoek toch nog gelijk.
  Die zei in het verleden: we gaan de landbouwgrond lager maken dan hoeven de boeren niet zo te bukken!

  Een reactie posten