Ambtenaren verdienen te veel

Datum:
 • donderdag 23 maart 2017
 • in
 • Categorie:
 • 2

  BY  · 22 MAART 2017
  Die hogere beloning in de publieke sector is opvallend. Vaak wordt er geroepen dat ambtenaren marktconform beloond moeten worden, omdat anders niemand meer voor de overheid zou willen werken. In feite is het dus andersom. Het is voor de ambtenaren beter geregeld. Ook het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is kleiner in de publieke sector.
  De gedachte dat we iets extra’s voor de ambtenaren moeten doen is uit de lucht gegrepen. We zouden er in tegendeel goed aan doen om de ambtenaren salarissen te bevriezen tot de ongerechtvaardigde verschillen zijn weggewerkt.
  Daarbij zou een uitzondering kunnen worden gemaakt voor overheidsdienaren op cruciale posten. Maar hun afwijkende beloning zou door een commissie uit het bedrijfsleven horen te worden vastgesteld en niet door andere ambtenaren.
  Gedurende de periode van loonstop zou er een commissie, die voor de helft uit politici en voor de andere helft uit deskundigen zou moeten bestaan, een plan moeten worden gemaakt hoe we de overheid zo kunnen hervormen dat die in financieel en organisatorisch opzicht weer doorzichtig en beheersbaar wordt. Dat lijkt het meest dringende politieke item dat we op de agenda zouden moeten zetten voor het nieuwe kabinet.

  Dit artikel verscheen eerder op het Blog van Toon Kasdorp

  De Wereld Nu  1 reacties :

  Mr. X. zei

  Maximale beloning voor een minimale prestatie; dit heeft een aanzuigende werking zodat straks het producerende en verdienende deel van de bevolking nog meer moet opbrengen om deze klasse in stand te houden.

  Een reactie posten