Aldi wil tot 90 procent reductie glyfosaat residu

Datum:
 • donderdag 23 maart 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Levensmiddelen mogen nog maar tot slechts 10 procent van de wettelijke Maximale Residu Limiet (MRL) aan glyfosaat bevatten. Dit stelt de internationale supermarktketen Aldi-Süd in een brief aan haar leveranciers. De brief is volgens de Duitse website agrarheute.com door de NGO Foodwatch deze week geopenbaard.

  In de brief aan haar leveranciers wijst Aldi-Süd: op de vele aanhoudende discussies over de mogelijke gezondheidsrisico’s en de gevolgen voor het milieu als gevolg van het gebruik van glyfosaat. “Op basis hiervan dragen wij u op om op basis van het ALARA principe (as low as reasonably achievable (zo laag als redelijkerwijze haalbaar is)) maatregelen te nemen gericht op het sterk reduceren van het glysofaatresidu in de teelt van de aan Aldi-Süd te leveren producten.”

  Maximale Residu Limiet

  Aldi-Süd gaat daarbij veel verder dan de Maximale Residu Limiet (MRL) MRL is de maximum hoeveelheid residu die wettelijk is toegestaan op of in een levensmiddel. MRLs worden vastgesteld door de Europese Unie, waarbij zeer ruime veiligheidsmarges in acht worden genomen. In de brief stelt Aldi-Süd concrete doelen. Bedraagt de MRL norm voor glyfosaat maximaal 0,1 mg/kg, dan dienen de Aldi leveranciers maximaal 10 procent hiervan te realiseren (max. 0,01mg/kg). Bedraagt de EU norm voor restanten maximaal 0,05 tot 0,09 mg/kg, dan dienen de Aldi leveranciers maximaal 20 procent hiervan te realiseren. Op producten waarvoor geen MRL hoeveelheid bestaat, wil Aldi maximaal 0,2 mg per kilogram bij ontbijtgranen en maximaal 0,05 mg per kilogram bij alle overige producten aantreffen.
  Akkerwijzer Tekst: Guus Queisen
  0 reacties :

  Een reactie posten