Sloten straks vrij van vervuiling

Datum:
 • maandag 23 januari 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagerbrug -  Project tegen weglekken van ontsmetting bloembollenteelt


  Marjolein Eijkman neijkman@hollandmediacombinatie.n1

  Bij het ontsmetten van bloembollen, maar ook door regen, komen vaak resten van gewas-beschermingsmiddelen in de sloten rond bollenbedrijven terecht. Het project 'Schoon erf, schone sloot, dat recent in Schagerbrug van start is gegaan, moet hier verandering in brengen.

  Het project is een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het waterschap treft nog zeer regelmatig te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen aan in slootwater. Deze resten blijken vaak afkomstig van het erf door bolontsmetting of Project tegen weglekken van ontsmetting bloembollenteelt van afspoelend regenwater van opgeslagen kisten en machines die met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd zijn. Bij een regenbui spoelen die middelresten van het erf in het slootwater.

  Proeven 

  In samenwerking met de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) zijn in 2011/2012 en 2013/2015 al twee proeven uitgevoerd op twintig bedrijven in Noord-Holland. Hier bleek dat bollenkwekers dit probleem vrij eenvoudig kunnen voorkomen.

  Door bijvoorbeeld een afdak boven bollenkisten en machines op het erf te plaatsen of het uitlekwater apart op te vangen. De experimenten waren een succes: ze leidden tot een reductie van tachtig tot negentig procent van de hoeveelheid gemeten gewasbeschermingsmiddelen.

  Andere waterschappen in het land keken dan ook geïnteresseerd toe hoe de proeven in Noord-Holland verliepen. „Tijdens de tweede pilot deden ook een bedrijf in Zuid-Holland en eentje in Flevoland mee, in samenwerking met de regionale waterschappen daar", vertelt projectleider Peter Knippels van de KAVB. „Zij zijn inmiddels ook een eigen project gestart."

  Bestuurder Siem Jan Schenk van HHNK uit Oude Niedorp en André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, gaven bij bloembollenbedrijf Hulsebosch in Schagerbrug het startschot voor het project in Noord-Holland. In totaal doen hier dertig Noord-Hollandse bloembollenteeltbedrijven aan mee.

  Op deze bedrijven wordt eerst een nulmeting gedaan in de afvoerputten op het erf om te zien hoe hoog de concentratie beschermingsmiddelen hier momenteel is. Vervolgens nemen de telers in overleg met hun eigen adviseurs van de gewasbeschermingsmiddelenhandel en mede onder begeleiding van een onderzoeks- en adviesbureau de komende maanden maatregelen op hun bedrijf. Dit moet gedurende het project bij deze bedrijven leiden tot een reductie van tachtig procent.

  Het waterschap en de KAVB hopen dat uiteindelijk honderdtwintig bloembollenteeltbedrijven in de provincie Noord-Holland meedoen.

  _____________________________________________________

   Deelnemende bollenbedrijven

   In eerste instantie doen dertig bedrijven mee aan het project 'Schoon erf, schone sloot'.

  Behalve Hulsebosch uit Schagerbrug zijn dit bedrijven uit Avenhorn, Spierdijk, Obdam, Lutjebroek, Andijk, 't Veld, Wervershoof, Oostwoud, Onderdijk, Sint Maartensvlotbrug, Petten, Burgerbrug, Callantsoog, Julianadorp, 't Zand, Den Hoorn, Oosterend, Wieringerwerf, Middenmeer en Egmond-Binnen.

  ____________________________________________________

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  jacques zuurbier zei

  Ook in Anna Paulowna zijn al diverse bedrijven met overkapte spoelinrichtingen zodat het vervuilde spoelwater apart van het regenwater opgevangen kan worden

  Een reactie posten