Meeste statenfracties voor vertrek bedrijf ZAP uit Van Ewijcksluis

Datum:
 • dinsdag 17 januari 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon -  VAN EWIJCKSLUIS - De meeste politieke partijen in het provinciaal bestuur pleiten voor verplaatsing van coöperatie ZAP. Zeker zes van de elf fracties kiezen voor verhuizing van het bedrijf uit hartje Van Ewijcksluis en nieuwbouw in het buitengebied van Anna Paulowna. Het zestal heeft veertig van de 55 zetels in Provinciale Staten.

  Door Ed Dekker - 16-1-2017, 

  D
  eze nieuwe wending in een slepende zaak is volgens SP-statenlid Marnix Bruggeman het resultaat van overleg tussen statenfracties, maandagmiddag in Haarlem. In 2014 wees de provincie vestiging aan de Kerkweg in Anna Paulowna af. De bedrijfsloodsen zouden te veel afbreuk doen aan het landelijk gebied.

  In commissie

  De provinciale adviescommissie ruimte, wonen en water behandelt de kwestie maandag 23 januari. Provinciale Staten spreekt zich er waarschijnlijk maandag 6 februari definitief over uit. De zes partijen zijn volgens Bruggeman PvdA, Ouderenpartij, D66, CDA, VVD en SP.
  ZAP kreeg eind vorige maand vergunning van de gemeente Hollands Kroon voor uitbreiding op de bestaande locatie. Omwonenden hebben bezwaren tegen extra loodsen en meer bedrijvigheid aan de Binnenhaven. Ook in de gemeenteraad is verzet tegen het plan van ZAP. De statenfracties van SP, PvdA en Ouderenpartij hebben Gedeputeerde Staten vragen gesteld.
  Directeur Gerard de Geus reageert verheugd op de steun vanuit de provinciale politiek. ,,Het liefst vestigen wij ons aan de Kerkweg. Daar zijn wij al meer dan tien jaar mee bezig. Maar wij willen niet langer wachten. We zitten in ruimtenood en zijn dringend toe aan herinrichting. Daarom dat wij uiteindelijk hebben ingezet op veranderingen op onze huidige plek, in het dorp.”

  1 maart

  De Geus durft nog niet uitbundig te juichen. ,,Eerst zien of het nu wel lukt bij de provincie.” Het bedrijf heeft een deadline gesteld. ,,Als voor 1 maart de Kerkweg wordt toegestaan, dan gaan wij ons richten op deze locatie. Lukt de Kerkweg opnieuw niet, dan zetten wij ons huidige plan voort.”
  Bij verplaatsing verwacht het bedrijf een financiële tegemoetkoming van de provincie. ,,Vooraf moet duidelijkheid zijn over onze financiële voorwaarden”, stelt Gerard de Geus. Over deze voorwaarden wilde hij maandagmiddag niets zeggen.
  ZAP komt mogelijk in aanmerking voor de provinciale ’ruimte voor ruimte-regeling’, aldus Marnix Bruggeman. ,,Een vergoeding is nu niet het belangrijkste. Het gaat eerst om een principe-uitspraak over bouwen aan de Kerkweg.” ZAP heeft daar eigen grond.
  Het college van b en w van Hollands Kroon heeft op 20 december besloten het bedrijf een bouwvergunning te verlenen voor het plan Binnenhaven. Op die dag besloot de gemeenteraad van Hollands Kroon ’s avonds de provincie een brief te sturen met het verzoek juist nieuwbouw aan de Kerkweg toe te staan om zo Van Ewijcksluis te verlossen van het bedrijf.

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Bij een "Ja" van de Provincie kan het gehele college van Hollandskroon beter opstappen. Zij allen weten van de op die dag extra precaire toestand. Zie het zure gezicht van Nawijn tijdens de spreekbeurt van wethouder (de) Groot !! Oók hij (Nawijn) wist er van. BenW hebben de boel voor de zoveelste keer belazerd. Niet meer, niet minder.

  Anoniem zei

  De reactie van de Geus geeft precies aan waar het bij ZAP aan ontbreekt. In plaats van eens te denken aan de omwonenden die al jaren overlast ondervinden van het door de gemeente beschermde bedrijf, gaat hij over tot chantage: genoeg subsidie betalen of we blijven zitten(geholpen door de gemeente).

  Mr. X. zei

  De Geus liegt dat hij barst als zou ZAP minder dan 5000 ton, waarop de gebied classificatie op gebaseerd is, verwerken. Met de twee 'klanten' van de coöperatie (wie zijn dat en kan een coöperatie - ze hebben toch alleen leden - klanten hebben??!!) overschrijdt ZAP ruimschoots de 5000 ton limiet uit de vergunning, nog niet gesproken over de omwonenden- en milieuoverlast ( geluid en fijnstof) waar alleen schimmig over gesproken wordt maar wat nog nooit door een echt onafhankelijk onderzoek gestaafd is.

  Een reactie posten