’Hoge datacenters passen prima langs A7 bij Middenmeer’

Datum:
 • woensdag 18 januari 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - MIDDENMEER - Datacenters tot maximaal veertig meter hoogte zijn landschappelijk ’prima inpasbaar’ op grond langs de A7 in de uitgestrekte Wieringermeer, op of nabij bedrijventerrein Agriport in Middenmeer.

  Door Martijn Gijsbertsen - 18-1-2017

  Conclusie wethoudersduo na inspiratietrip naar Ierland
  T
  ot die conclusie komen wethouders Theo Groot (openbare ruimte) en Theo Meskers (economische zaken) van de gemeente Hollands Kroon.
  Het duo is recent, in gezelschap van de Noord-Hollandse gedeputeerden Jaap Bond en Joke Geldhof, naar de regio Greater Dublin in Ierland geweest.

  Impact

  Doel van deze oriëntatie- en inspiratietrip was om met eigen ogen serverparken met bebouwing van vergelijkbare hoogten te bekijken en te zien welke impact dat op de omgeving heeft.
  ,,De hoogbouw daar valt, wanneer je er langs rijdt, door aarden wallen met daarop struiken en bomen vanaf de weg niet heel erg op’’, stelt Groot.

  Parkachtig

  ,,Je kijkt er vrijwel niet tegenaan. Ook doordat het is aangelegd in een groen, parkachtig landschap neem je er als voorbijganger geen aanstoot aan. Ze hebben het in Ierland aardig aangepakt en leuk opgelost.’’
  Meskers is met zijn collega Groot van mening dat, wanneer datacenters in de Wieringermeer op de juiste manier worden ’ingebed’, niet op hoeven te vallen.
  ,,Natuurlijk zullen zulke hoge gebouwen altijd wat boven het aangeplante groen uitsteken, maar je kunt daarmee toch een groot deel van het zicht wegnemen’’, zegt hij.

  Ontwerp

  ,,Met een mooi ontwerp en kleuren die in de omgeving passen en die geen geweld aandoen, kun je ook iets creëren waar mensen van denken: wat staat daar? Daar wil ik naartoe, dat wil ik wel eens van dichtbij zien.’’
  Meskers is niet bang dat datacenters door alle beveiligingsmaatregelen er omheen het beeld van een ’vesting’ oproepen.

  Picknickplekken

  ,,Mogelijk is zo’n parklandschap waar wordt gewerkt samen te smelten met andere functies, zoals al dan niet tijdelijk wonen en recreatie. Een strandje, picknickplekken, een wandelroute. Zodat mensen die daar werken in hun pauze in een aantrekkelijk gebied een frisse neus kunnen halen, zwemmen of misschien wel een dutje kunnen doen.’’
  Voor het perceel van zeventig hectare aan de Tussenweg in Middenmeer waar Hollands Kroon (op een bepaald gedeelte) datacenters tot veertig meter hoogte wil toestaan, bestaat concrete interesse.

  Geheim

  Welke bedrijf dat is, is geheim en weet alleen de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency).
  Deze afdeling van het ministerie van economische zaken onderhandelt met buitenlandse ondernemers, die zich in Nederland willen vestigen.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Groot en Meskers hebben kennelijk de Lagere School niet afgemaakt. Zij hebben naar persoonlijk inzicht bepaald dat met een paar bomen die 40 meter in een platter dan plat landschap wel is afgedekt. Het is nu wel duidelijk dat deze heren bij voorkeur enige tijd in het Braziliaanse oerwoud gaan vertoeven om juist daar te ervaren hoe het is om tegen dergelijke bomen aan te kijken. 40 meter bomen bestaan niet in ons land. Probleem is hen dat duidelijk en begrijpelijk te maken. Zij zijn volledig de weg kwijt !

  Anoniem zei

  Deze wethouders kunnen gewoon deze onzin verkondigen in de raad van Hollands Kroon. Niemand die het merkt.

  Een reactie posten