NATUUR EN MILIEUFEDERATIE MISLEIDT BURGER MET NATUURWIND IN DE BALIJ

Datum:
  • vrijdag 16 december 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft op misleidende wijze haar plan ‘Natuurwind’ gelanceerd. De Federatie heeft het voornemen om zelf drie grote windturbines te realiseren in De Balij, het natuurgebied tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Op haar site schrijft zij: ‘Natuurwind is een nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van windenergie en natuur’. Zij roept inwoners op om mee te doen. En: ‘als bewoner kunt u investeren. U ontvangt dan niet alleen een aantrekkelijk rendement, maar beslist ook mee welke natuurprojecten worden ondersteund’.

    Met de gelikte website proberen Jan Kastje en Alex Ouwehand de burger op misleidende wijze over de streep te trekken.

    Waarschuwing

    Wij willende inwoners waarschuwen, zegt Aris Jan Hofker van Balij Windmolen Vrij. De informatie van de Milieufederatie zet mensen op het verkeerde been. De Klankbordgroep Balij heeft eind november haar advies gegeven en het besluitvormingstraject moet nog starten.
    Balij niet geschikt
    De Klankbordgroep, waaraan ook de Milieufederatie deelnam, was zeer kritisch op de Balij als locatie. Gemeenten, omwonenden en lokale natuurorganisaties zijn faliekant tegen. Er zijn veel knelpunten op tafel gekomen. Zoveel dat verder gaan geen zin heeft, zegt Hofker. De Milieufederatie en Staatsbosbeheer herkennen de knelpunten, maar vinden dat er meer onderzoek moet plaatsvinden.
    Op haar website wekt de Milieufederatie nu de indruk dat realisatie in zicht
    is. Zij stelt onterecht dat de locatie vooralsnog geschikt is.
    Natuurgebied
    Opvallend is dat de Milieufederatie spreekt van recreatiegebied De Balij. Zij weten immers ook dat de natuurwaarden bijzonder hoog zijn. Er zijn veel soorten vleermuizen, broed- en trekvogels, waaronder zeldzame beschermde soorten. Juist in die natuur zijn de afgelopen 25 jaar honderden miljoenen geïnvesteerd.
    Locatie
    Een ander voorbeeld van misleiding is het kaartje op de site. Afgelopen maanden is de oorspronkelijke locatie met 50% vergroot. De Milieufederatie toont nu het oude kaartje en beweert dat de turbines langs de A12 komen en bij het bos. Zij weten echter dat de windturbines midden in het bos moeten komen, op 300m van de A12. Oorzaak is de hogedruk gasleiding die in de weg ligt. Bij realisatie moet een groot bosperceel gekapt worden.
    Draagvlak
    Helemaal pijnlijk is dat Kastje en Ouwehand het niet meer over omwonenden hebben, maar over inwoners die kunnen deelnemen. Zij beweren, dat zij het project samen met inwoners willen doen en doen een oproep tot deelname. Het door de provincie geëiste draagvlak is daarmee ver uit zicht. Tenzij je deelname van iemand uit Utrecht ziet als ‘draagvlak’. Volgens Hofker is het bizar dat iedereen, van Groningen tot Maastricht, kan deelnemen en zo zijn of haar groene hart geruststellen. Dat is toch niet het draagvlak, waarover de Statenleden hebben gesproken?
    Ondertussen zitten de omwonenden met de brokken: huis minder waard, geen natuurgebied en geen rust meer. En als je zelf deelneemt kun je naar je planschade fluiten. Het geld hoeft overigens niet naar natuurontwikkeling in De Balij, want De Balij is vooral wind-energielocatie geworden.
    Feodaal gedrag Staatsbosbeheer
    Ondertussen zijn Kastje en Ouwehand in Hilversum en Noordwijk (hun woonplaatsen) aan het dagdromen over hun eerste windenergieproject in het kleinste bos van Nederland.
    Directeur Sylvo Thijsen en provinciehoofd Kuipers van Staatsbosbeheer hullen zich in stilzwijgen. Feodaal gedrag. De maatschappelijke rol die Staatsbosbeheer zo graag zou willen vervullen is verder weg dan ooit.
    Besluitvorming
    Gedeputeerde Staten neemt in januari 2017 een besluit over hoe het proces precies verder gaat. Als het aan Balij Windmolen Vrij ligt moet De Balij binnenkort windmolenvrij verklaard worden. De argumenten daarvoor blijven zich opstapelen.
    Voor meer informatie: www.balij-windmolen-vrij.nl
    of Facebook: @balijwindmolenvrij

    1 reacties :

    Anoniem zei

    De Federatie heeft zitting genomen in de Klankbordgroep.
    Zij zijn volledig op de hoogte van de bezwaren en knelpunten van dit natuurgebied.
    Er zou nog meer onderzoek moeten komen waarin ook de bezwaren van de natuurorganisaties moeten worden meegenomen hetgeen nog niet gebeurd is. Het PlanMer is bijvoorbeeld dusver zonder vogel en vleermuistellingen hetgeen vreemd is.
    Het is dus zeer voorbarig dat de federatie De Balij nu al “te koop” zet tegen alle advies in van de duizenden omwonenden,natuurorganisaties, gemeentes Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Deze zijn zelfs niet op de hoogte van “natuurwind”!
    De federatie noemt De Balij (met 2 miljoen bezoekers per jaar,telling SBB) expres geen “natuurgebied” terwijl dit het wel is. Staatsbosbeheer heeft zelfs een bordje met “natuurreservaat” staan in een broedgebied waar een windturbine geplanned staat (de Scheg).
    Dat de federatie over slechts “enkele” negatieve reacties spreekt is geen realistische weergave en is in deze ook niet controleerbaar. Wat wel een feit is zijn de honderden zienswijzen die tegen deze windturbines zijn ingediend (rapporten Provincie), de meeste van heel Zuid-Holland.
    Jan Kastje roept in Hilversum, “handen af van ons mooie landschap” maar wil hier in het geringe groen, recreatie en natuurgebied gaan verdienen aan windturbines die volgens het PlanMer ook niet goed in het landschap zijn in te passen. Zeker ook niet gezien De Balij onderdeel is van de Groenblauwe slinger waar inmiddels miljoenen in zijn geinvesteerd. Het is onwaarschijnlijk dat juist een organisatie die dit juist zou moeten beschermen dit alles teniet wilt doen voor verdiensten die ze tegenwoordig”bureaukosten” noemen…
    Staatsbosbeheer houd zich al vanaf het begin op de achtergrond en geeft nauwelijks reactie. Ontkennen de initiatiefnemer te zijn maar noemen zichzelf wel als zodanig in de communicatie met de provincie.

    Een reactie posten