Raad voor azc aan Randweg Anna Paulowna ’als dat nodig is’

Datum:
 • woensdag 23 november 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Mocht er in de nabije toekomst nog een beroep worden gedaan op Hollands Kroon om een asielzoekerscentrum (azc) binnen de gemeente te huisvesten, dan kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) als eerste kijken naar de Randweg bij Anna Paulowna. De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft dinsdagavond ingestemd met die plek als voorkeurslocatie.

  Door Mike Deutekomm.deutekom@hollandmediacombinatie.nl - 22-11-2016, 

  D
  at er nu ook daadwerkelijk een azc komt is uitermate onzeker. Waar er in juni nog een schreeuwend tekort aan opvangplaatsen was en het COA zich genoodzaakt zag om vluchtelingen uit vooral Syrië op te vangen in onder meer tentenkampen, is dat op dit moment niet meer het geval.
  Commissaris van de Koning Johan Remkes vroeg in juni per brief nog medewerking van de gemeenten in Noord-Holland om snel tot nieuwe azc’s te komen, nu is de verwachting dat er in elk geval komend jaar geen nieuwe opvanglocaties nodig zijn.

  Uitstel

  Reden voor het CDA en D66 om in de raad van Hollands Kroon te pleiten om het besluit over een voorkeurslocatie uit te stellen. Pas als de vraag naar opvang weer actueel zou worden, zou de raad een definitief besluit moeten nemen, zo betoogden de beide partijen.
  De andere partijen, met uitzondering van de VVD en Senioren Hollands Kroon die überhaupt tegen de komst van een azc zijn en daarom tegen stemden, vonden het voorstel van CDA en D66 niet te verkopen naar de inwoners. ,,Daarmee leg je de inbreng van de inwoners van de gemeente terzijde. Eerst vraag je hen mee te denken. Nu hebben vierduizend mensen dat via internet gedaan en dan neem je geen besluit. Dat past niet’’, zei Peter Couwenhoven namens Lada. Hij kreeg bijval van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de fractie Wittink.
  Daarmee werd het amendement verworpen en is de Randweg straks de eerste plek waar het COA - mocht het nodig zijn - kan gaan kijken voor een azc. Lukt dat niet dan komen Robbenplaat (Wieringerwerf) en ’Doppenberg’ (Anna Paulowna) in beeld.
  Noordhollands Dagblad  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Het is godgeklaagd dat Nawijn zijn plannen keihard doorzet. Zoveelste teken dat een fiks deel van de raad gedwongen aan zijn handje meeloopt. Een azc hoeft niet meer maar Nawijn pakt toch lieflijk het handje van Remkes ! Voor een beter betaald baantje.

  Mr. X zei

  Uit betrouwbare bron vernomen: In onderling overleg tussen Haarlem, Den Haag en het etablishment te HK/Anna Paulowna is besloten vooralsnog de beslissing een AZC in HK te vestigen te ´parkeren' totdat de gemoederen gekalmeerd zijn of alles vergeten is.

  Anoniem zei

  We kunnen in Hollands Kroon best nog wat illegale Marokkanen gebruiken om het misdaadcijfer wat op te krikken.

  Een reactie posten