11 aanvragen wind op land definitief afgewezen

Datum:
  • woensdag 16 november 2016
  • in
  • Categorie: , , ,
  • De provincie Noord-Holland heeft besloten 11 vergunningaanvragen voor het realiseren van windparken definitief af te wijzen. Gedeputeerde Staten hebben eerder besloten 6 aanvragen verder in de procedure te nemen. Daarmee voldoet Noord-Holland aan de prestatieafspraken die gemaakt zijn met het Rijk.

    Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek: “De provincie gaat met de 6 projecten die doorgaan voldoen aan de afspraken die gemaakt zijn met het Rijk. Dit betekent dat wij voor 2020 685,5 mw opgesteld vermogen voor windenergie op land realiseren. De nieuwe windparken in Amsterdam, Velsen en Hollands Kroon leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Om die omslag echt te realiseren richten wij ons niet alleen op windenergie. De provincie zet in op zoveel mogelijk duurzame maatregelen. Denk aan energiebesparing, zonne-energie, biomassa en warmtenetten.”
    De projecten die een afwijzing hebben ontvangen zijn:
    • Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid - Windpark Haarlemmermeer-Zuid
      Reden van afwijzing: Het plan valt buiten de aangewezen herstructureringsgebieden
    • ENGIE Energie Nederland Windenergie Holding B.V. - Midwoud
      Reden van afwijzing: Ligging in weidevogelleefgebied
    • Coƶperatie NDSM Energie U.A. - Windpark NDSM Energie
      Reden van afwijzing: Voldoet niet aan de eis van een lijnopstelling en er staan woningen binnen 600 meter
    • Tata Steel IJmuiden BV - Windpark Tata Steel scenario 1, 2, 4 en 5
      Reden van afwijzing: Voldoet niet aan de eis van de lijnopstelling,  woningen binnen 600 meter (weigeringsgronden verschillen per aangevraagd scenario)
    • Havenbedrijf Amsterdam NV – Windlocaties Afrikahaven, Sicilieweg, Hornweg en Westpoortweg
      Reden van afwijzing: De saneringsovereenkomst ontbreekt, voldoet niet aan de eis van de lijnopstelling, en er staan woningen binnen 600 meter (weigeringsgronden verschillen per aangevraagde lijn) 

    Ter inzage

    De projecten die een afwijzing hebben gekregen hadden al eerder een concept-weigering ontvangen. De initiatiefnemers hadden de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Er zijn 13 zienswijzen binnengekomen. Deze zijn echter geen aanleiding om het besluit tot weigering aan te passen.
    Degenen die een zienswijze hebben ingediend, kunnen tegen het besluit in beroep gaan. De beschikking en de bijbehorende stukken liggen van 24 november 2016 tot en met 4 januari 2017 ter inzage. De documenten zijn dan te vinden op de pagina Terinzageleggingen op deze website. Daarnaast zijn de stukken in te zien op de volgende locaties:
    • Noord-Hollands Archief, Kleine Houtweg 18 te Haarlem
    • Gemeente Medemblik, Dick Ketlaan 21 te Wognum
    • Gemeente Haarlemmermeer, Raadhuisplein 1 te Hoofddorp
    • Stadsdeel Amsterdam-Noord, Buikslotermeerplein 2000 te Amsterdam
    • Stadsdeel Centrum, Algemeen en Sociaal Loket, Amstel 1 te Amsterdam
    • Omgevingsdienst IJmond, Stationsplein 48b te Beverwijk
    • Gemeente Velsen, Dudokplein 1 te IJmuiden
    • De Bibliotheek IJmond Noord, Kerkplein 5 te Beverwijk
    • De Bibliotheek IJmond Noord, Maerten van Heemskerckplein 3 te Heemskerk
    • Centraal Publieksbureau Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48 te Beverwijk

    Fietsparade 19 november

    Op zaterdag 19 november organiseert de burgerbeweging 'Amsterdam, kies voor Groene Energie' de fietsparade 'Voor de Wind'. Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft de organisatoren laten weten dat hij graag had meegefietst, als men de aandacht had willen vestigen op alle goede initiatieven en projecten die in Noord-Holland gerealiseerd worden. Op het gebied van duurzaamheid gebeurt namelijk ontzettend veel in Noord-Holland, waarbij de provincie stimuleert en faciliteert.
    Jack van der Hoek: ”Wij maken het mogelijk dat er 6 nieuwe windprojecten gerealiseerd worden. Eerder dit jaar was er groen licht voor het Windpark Wieringermeer. Dit windpark, een van de grootste windparken op land in Nederland, zal met 99 windmolens stroom leveren aan 280.000 huishoudens. Onlangs heb ik een groot zonnepark in Purmerend geopend,  mede dankzij het door de provincie opgerichte Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Met een oppervlakte van ruim 8 hectare is de Solar Campus het grootste zonnepark in stedelijk gebied in Nederland. Via de MIT-regeling waar de provincie dit jaar 1 miljoen, en in 2017, 2 miljoen euro aan bijdraagt, stimuleren we midden- en klein bedrijf in hun duurzame innovatieve ontwikkelingen. Ook hebben veel  individuele woningeigenaren de afgelopen jaren subsidie van de provincie gekregen om hun woningen duurzaam renoveren”.
    Van der Hoek: “Noord-Holland is ervan overtuigd dat de knop om moet. De provincie kijkt naar het brede palet van mogelijkheden en niet alleen naar wind.  Denk aan energiebesparing, zonne-energie, biomassa, warmtenetten en circulaire economie. Wij trekken hierbij op met andere overheden en instanties in Noord-Holland. Ik vind het heel positief dat er veel initiatieven zijn die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Samen kunnen wij een grote bijdrage leveren aan de energietransitie.”

    Pr0v. N-H



    0 reacties :

    Een reactie posten