Tweede Kamerleden eisen ingrijpen minister bij ziekenhuis

Datum:
  • donderdag 11 augustus 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • DEN HELDER - Tweede Kamerleden van SP en ChristenUnie eisen dat minister Schippers van Volksgezondheid ingrijpt bij de Noordwest Ziekenhuisgroep en de dreigende verplaatsing van cardiologische behandelingen vanuit Den Helder naar Alkmaar verbiedt.



    Door Ronald den Boer - 11-8-2016, 12:21

    Kamerlid Renske Leijten (SP) en haar collega van de ChristenUnie Carla Dik-Faber stellen kritische vragen aan de minister over de plannen met cardiologie. Leijten gaat het verst. Zij wil dat Schippers voortaan fusies tussen ziekenhuizen verbiedt. Daarin is namelijk telkens eenzelfde patroon terug te vinden waarbij het kleinste ziekenhuis gaandeweg wordt opgeslokt door de grotere fusiepartner.
    ,,Je ziet'', vertelt het Kamerlid desgevraagd, ,,het overal gebeuren waar twee ziekenhuizen samengaan. Zo'n fusie vindt dan plaats onder het mom dat het goed is voor de gezondheidszorg en het voorbestaan van de kleinere ziekenhuizen, maar in werkelijkheid is het vaak het begin van de ontmanteling van het kleinste ziekenhuis.''

    'Schofterig om dit juist in de zomervakantie aan te kondigen'

    Ook bij het ziekenhuis in Den Helder zijn de afgelopen jaren diverse onderdelen verdwenen richting Alkmaar, zo somde oud-specialist Rob Benink maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering op: vaatchirurgie,  wervelkolomchirurgie, klinische urologie en de klinische behandeling maag-, darm- en leverziekten. De hart-vaatkamer op de röntgenafdeling werd ontmanteld, het klinisch-chemisch laboratorium uitgekleed. De technische dienst is sterk ingekrompen en vrijwel de gehele ict-afdeling verdween naar Alkmaar.



    Nu hebben Alkmaarse hartspecialisten aangekondigd acute en complexe meerdaagse cardiologie van Den Helder naar Alkmaar te halen. Het personeel is daarover al geïnformeerd.
    ,,Schofterig dat dit juist in de vakantietijd gebeurt'', stelt Leijten onomwonden. Ze wil dat minister Schippers ingrijpt, want net als de ChristenUnie ziet zij het Helderse ziekenhuis als een noodzakelijke basisvoorziening voor de Kop van Noord-Holland en is volwaardige cardiologie een basisdiscipline voor zo'n ziekenhuis.

    ,,De minister moet ingrijpen. Als ze zegt dat ze dat niet kan, dan betekent dat, dat ze niet wil. Want de minister kan alles. Ze kan afdwingen dat de verplaatsing van cardiologie vanuit Den Helder niet doorgaat. Dat het profiel van het ziekenhuis, zoals in 2014 vastgesteld, volledig in stand blijft. Ze heeft dat in Zeeland ook laten zien, toen daar de ziekenhuiszorg ontmanteld dreigde te worden. Ze eiste toen dat alle partijen om de tafel gingen zitten en nam zelf de regie in handen.''

    Behalve ChristenUnie en SP is ook de VVD in de Tweede Kamer kritisch over de ontwikkelingen bij het Helderse ziekenhuis. Het Helderse Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam:  ,,Het voornemen met cardiologie staat haaks op de missie van het ziekenhuis om ín het Gemini Ziekenhuis in Den Helder gespecialiseerde medische zorg te leveren, gebaseerd op de behoeften van de patiënt in de regio Noord Holland Noord en Texel. Nu lijkt mij dat in de toekomst ingewikkelde hartzorg, ook langer dan één dag, nodig is in de Noordkop. Je vraagt je af waarom de Noordwestziekenhuisgroep, midden in de zomervakantie deze aankondiging doet.''



    Noordhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten