OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN?

Hollands Kroon - Noordkop - De komende jaren zal de  voorstelling ‘Oude wijn in nieuwe zakken’, doorlopend in de Noordkop te zien zijn,  met als hoofdrolspeler Theo Meskers als voorzitter van de €30.000.000 club.
Nu gaat het gebeuren – een gouden tijd van werkgelegenheid voor bevolking en praatgroepen als o.a. duurbetaalde adviseurs breekt aan in de Noordkop nu eindelijk, na talloze mislukte vroegere pogingen, Meskers er een slordige €30.000.000  tegenaan mag kwakken (91 euro per inwoner), welke na een grondige analyse van de Noordkop-problematiek,  uiterst efficiënt en zorgvuldig op de geanalyseerde prioriteitspunten ingezet zullen gaan worden (Zie hier)

Om de hoera stemming onder  de bevolking en de optimistische kijk van Meskers op zijn plan enigszins te temperen blikken wij terug op het verleden met  onderstaande voorbeeldjes van door de (plaatselijke) overheid opgezette plannen om economie en werkgelegenheid aan te zwengelen – immers plannen gebaseerd op het ambtelijk/ proto-communistische  geleide economie gedachtegoed  dienen met argwaan bezien te worden ; zeker als deze uit de ex-liberale koker van een VVD ‘er lijken te komen.
Mocht iemand meer voorbeelden weten dan gaarne aanvulling!

1.0. Deelname van de Provincie in windmolenfabrikant Darwind en parallelle verwerving en aankoop van gronden nabij de Kooybrug om daar een fabriek voor de constructie en een haven voor verscheping van die molens naar de Noordzee te bouwen.

1.1. Darwind gaat failliet – verliezen zijn voor de belastingbetaler – het oorspronkelijke haven/productieterrein van van 84 ha. wordt niet aangelegd.

2.0. De Provincie gaat bankieren en stalt het geld van de belastingbetaler in Ijsland – het geld raakt foetsie.  Uiteindelijk komt het geld terug maar wat voor een puinzooi is in Haarlem dat een gedeputeerde op eigen houtje €75.000.000 wegsluist?

3.0 . Rond 2007 gaat de economie bevorderende praatgroep ‘Kop en Munt’  in aangepaste vorm door als onderdeel van het dan opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland noord. Dit clubje stond sinds 2000 onder leiding van dhr. H.Schippers  Onderwerpen van Kop&Munt waren o.a. warmtewinning uit asfalt en bodem bij Kolksluis en het item Lagedijk te Schagen.

4.0. Er is een vuilophaaldienst HVC waarvan veel gemeenten in NH aandeelhouder (dus de burgers) van zijn; de schulden van deze club zijn 2 keer te hoog dan economisch/boekhoudkundig toelaatbaar is voor een bedrijf van die grootte en omzet.

4.1. Om de schuldenlast van HVC te verlichten grijpt men het gewone volk bij de keel, verhoogt de tarieven en worden een 100-tal chauffeurs ontslagen.

5.0. Er bestaat het samenwerkingsverband  Noordwest8 (Verburg Consultants) van overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties (veelal gesubsidieerd). De samenwerking is gebaseerd op de versteviging van het regionaal stedelijk netwerk. Voorzitter is Bob Verburg.   Dit lijkt stichting JAS een dubbeling en overlapping met de Meskers-€30.000.000 club.

5.1. De organisatie Leader Kopkracht die de leef- en werkontwikkeling van het platteland voorstaat. Voorzitter is/was/ Corry Heijne. Wat deze club doet is voor ons een volledig raadsel maar duidelijk is dat er overlappingen zijn met Kop&Munt, Noordwest8 en de  €30.000.000 –club van Meskers. Let wel, al deze organisaties worden met ons belastinggeld betaald. Ook die van de EU omdat Nederigland een zeer ruimschootse netto betaler is. In dit krachten- en belangenspel speelt het Ontwikkelingsbedrijf NHN  (Noord-Holland noord) tevens een rol van betekenis.

6.0. Recent is het Wieringer randmeer plan officieel opgeheven nu de 3 daaronder ressorterende BV’s opgeheven  zijn. Dit praatplan kostte de belastingbetaler €13.000.000 (volgens overheidsopgave) maar het zou Stichting JAS niets verbazen dat het werkelijk verlies groter is.

7.0. Meskers gaf vorig jaar €300.000 van Hollands Kroon weg t.b.v  het Kooyhavenproject als gebaar van goede wil – zonder verklaring over het hoe en waarom. Maar dan ben je wel een fijne vent.

7.1. Meskers is a raison van €1.300.000 een haventje aan het spitten nabij de Kooybrug – dit plan moet gezien worden als een residu van het plan onder punt 1.1. Liefhebbers? Nog niet!

Nawoord:

De 1.0., 1.1., 2.0., 6.0. , 7.0. en 7.1. zouden na een paar jaar rekenen door een onafhankelijke accountant op de werkelijk nadelige saldo’s voor de belastingbetaler duidelijk gemaakt kunnen worden; helaas is dit niet in het belang van het bestuur en laten zij het dan maar zo en ook de ‘volksvertegenwoordigers’ in gemeenten en PS zullen het te moeilijk vinden hierover scherpe vragen te stellen.

Des te moeilijker is het rendement van club’s/acties  onder punten 3.0. , 4.0. , 5.0. en 5.1. als Kop en Munt,  Leader Kopkracht + , Noordwest 8 en de Meskers €30.000.000 –club op hun merites te beoordelen; daar wordt alleen gepraat en de gelden gaan op aan sessies, reisjes, contacten, ingehuurde specialisten/adviseurs en kennissen die zichzelf zo lang en uitgebreid mogelijk bezig houden. Wat overblijft na het praten, en het Wieringerrandmeer plan is daar een triest voorbeeld van, is veelal niets. Maar dat lijkt ook de bedoeling te zijn – voor sommige mensen is het voortbrengen van holle woorden en dikke rapporten waarmee men verwachtingen schept, een vak dat goed betaalt omdat het kan en omdat de stomme bevolking erin trapt.

Uiteindelijk gaat het om het concrete wat uit hun bijeenkomsten, verhalen en filosofieën voort komt en wat uiteindelijk zichtbaar wordt zal dan ook nog eens moeten renderen – wij schatten dan ook dat het rendement van het de €30.000.000 van de Meskers club hooguit NUL zal zijn – het geld gaat op aan de interne ambtelijke en specialistische bezigheidstherapie en er zal ooit, met foto’s erbij in de krant en Meskers op de voorgrond ergens een eerste paaltje geslagen gaan worden van een gebouwtje wat een onbeduidend voortvloeisel zal zijn van de ‘goede bedoelingen’ van dit €30.000.000 project.

P.S. Mocht iemand meer weten over deze Gordiaanse knoop ven instanties, belangen , subsidies en vriendjes dan gaarne contact met stichting JAS opnemen via info@stichting-jas.nl


Redactie JAS
1 reacties :

Anoniem zei

Ze wilden niet voor niets fuseren met de voormalige gemeente Niedorp.
Die olie domme raadsleden werkte gewoon mee om hun inwoners een oor aan te naaien en ze een vele miljoenen kostend WieringerRamp meer in hun maag te splitsen met als grote voor trekkers Meskers en Vlaming uit de gemeente Anna Paulowna.
Anna Paulowva dat onder geen enkel beding met Den Helder wilde fuseren geen wonder dat ze zich nu geen zorgen maken om de Ziekenhuis perikelen die nu gaande zijn.

Een reactie posten