Compensatie voor illegaal zorgbeleid

Datum:
 • vrijdag 1 juli 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - Eigen bijdrage huishoudelijke hulp geschrapt - Gemiddeld 520 euro


  Mike Deutekom ndeutekom@hollandmediacombinatie.n1


  Zorgcliënten in Hollands Kroon die zelf kosten hebben gemaakt om hun lichtere vorm van huishoudelijke hulp (HH1.) te organiseren, kunnen hiervoor compensatie aanvragen bij de gemeente. Ook hoeven circa 450 cliënten die tussen 1 januari en 1 mei van dit jaar via de gemeente huishoudelijke hulp kregen, de eigen bijdrage daarvoor niet te betalen.

  De voltallige gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met het 'herstelvoorstel' voor het gemeentelijke beleid voor hulp in de huishouding. Het college van burgemeester en wethouders moest met herstelwerkzaamheden aan het zorgbeleid komen, nadat de Centrale Raad van Beroep in mei oordeelde dat de lichtere vorm van huishoudelijke hulp (HHI) ook onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) viel. Hollands Kroon had de lichtere huishoudelijke hulp juist per i januari afgeschaft. Mensen moesten zelf hun huishoudelijke hulp regelen. Alleen als ze dat (financieel) niet konden, kon er - via de bijzondere bijstand - een beroep op de gemeente worden gedaan. Wie het lichamelijk zelf niet kon uitvoeren maar het kon regelen via mantelzorgers of inhuur van anderen, kreeg geen ondersteuning meer.

  Maar dat beleid is door het hoogste rechtsorgaan op dit gebied beoordeeld als in strijd met de wet. De nieuwe Wmo stelt volgens de Centrale Raad van Beroep dat iemand recht heeft op ondersteuning als hij of zij het zelf niet meer kan doen. En niet, zoals Hollands Kroon had aangenomen, pas als hij of zij het niet meer kan regelen.

  Compensatie

  De gemeente heeft inwoners door het beleid op extra kosten gejaagd, zo concludeert ook de gemeenteraad. Daarom kunnen gedupeerden die voor i januari recht hadden op HH1 en dat daarna zelf hebben moeten regelen en betalen, voor compensatie aankloppen bij de gemeente. „Tot nu toe hebben slechts vijf cliënten dat gedaan", zei wethouder Mary van Gent gisteravond. De gemeente is nu voor ruim vijftienhonderd euro aan compensatie gevraagd, waarbij het hoogste bedrag iets meer dan vijfhonderd euro is en het laagste bedrag honderd euro. De circa 450 cliënten die nu geen eigen bijdrage hoeven te betalen hebben een meevallertje. Oorspronkelijk werd hen in juli om een bedrag van gemiddeld 520 euro gevraagd. Dat kunnen ze nu op zak houden.

  Noordhollands dagblad

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Excuses van van Gent; die wethouder van de partij SENIOREN Hollandkroon ? Never ! Not done bij van Gent danwel het gehele college van BenW ! Hollandskroon toch . Of heb ik wellicht iets gemist en ben door onoplettendheid erin getuind en onjuist geinformeerd ?

  Een reactie posten