ANVS: ’Geen direct gevaar bij kernreactor Petten’

Datum:
 • donderdag 19 mei 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • PETTEN - Er is geen reden om aan te nemen dat er nu gevaar dreigt bij de kernreactor in Petten. Dat heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) laten weten, in reactie op een officiële klacht aan de ANVS die in handen is van Radio 1-programma Argos.

  Door ANP - 19-5-2016, 

  Het bezwaarschrift is ingediend door Frans Saris, die van 1996 tot 2002 directeur was van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Volgens Saris staan er nu weer vijfhonderd vaten met laagradioactief afval in een loods in Petten, terwijl het tegenwoordig wettelijk verplicht is al het radioactieve afval in Zeeland op te slaan.

  ,,We hebben de klacht gister gekregen en hebben een goed gesprek gehad met meneer Saris. We nemen de klacht via een serieus traject in behandeling. Maar er is nu geen reden om aan te nemen dat het onveilig is'', aldus een woordvoerster van de autoriteit.


  De NRG, de beheerder van de centrale in Petten, laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de kritiek van Saris. Het bedrijf benadrukt dat het onder toezicht staat van zowel de ANVS als de internationale atoomwaakhond IAEA. ,,Het afval ligt veilig opgeslagen en voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving.''

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten