Meters staal de grond in voor haven in Anna Paulownapolder

Datum:
  • zondag 17 april 2016
  • in
  • Categorie: , ,

  • DEN HELDER - Als vlijmscherpe messen snijden dikke staalplaten de zware kleigrond van de Anna Paulownapolder in. Moeiteloos glijden de vijftien meter hoge platen in de grond. Op de bovenste meter na.
    Door Ed Dekker - 16-4-2016, 
    De nieuwe Kooyhaven langs het Noordhollands Kanaal, tegenover bedrijventerrein Kooypunt, krijgt veel staal.
    De aanleg van zeshonderd meter damwand is in volle gang. Er ligt nu 250 meter. Deze lengte aan staal wordt verdeeld over twee havens: insteekhaven en langshaven.
    De bouw van de damwand gebeurt in fasen en is goed te volgen vanaf rijksweg N9. De werkzaamheden zijn een staaltje van vakmanschap.
    Oorverdovende klappen en ander irritant lawaai komen er niet meer aan te pas. ,,Dit karwei voeren wij nagenoeg geluidsvrij uit”, vertelt uitvoerder Ad Boot van aannemer Dura Vermeer en De Vries & van de Wiel.
    De zware platen worden op hun plaats getrild. Onderaannemer Ballast Nedam heeft de grote hei-installatie voorzien van een trilblok.
    Voor de twee havens is een oppervlakte staal nodig van liefst 7.800 vierkante meter. De nieuwe waterkerende dijk van bijna veertienhonderd meter lang is ’in de kern gereed’, zoals Boot zegt.,,Het binnenwerk is sinds een week klaar. Dit is het zandlichaam.” 
    Het zand moet nu ’zetten’, stevigheid krijgen. Dat kost zes weken. Vanaf eind mei wordt de dijk bekleed met klei. Het zand wordt bedekt met tachtig centimeter klei. Eind dit jaar moet de haven klaar zijn
    NHD


    .






    1 reacties :

    Anoniem zei

    Zijn er liefhebbers voor een plaatsje in de haven of maken we er over een tijdje een dure jachthaven van?

    Een reactie posten