Tweede Kamer: Kamp moet rekening houden met Lofar

Datum:
 • woensdag 9 maart 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Minister Henk Kamp moet bij de plaatsing van windmolens in Drenthe rekening houden met radiotelescoopnetwerk Lofar. Dat besloot de Tweede Kamer dinsdagmiddag.
  Maaike Wind DVHN 9-3-2016
  Het windmolenplan in de Drentse Veenkoloniën betekent een desinvestering voor Lofar, aldus Agnes Mulder, het CDA-Kamerlid dat een motie indiende om dat te voorkomen. „Ik dacht al, ik zal toch niet de enige zijn die ziet dat de bouw van windmolens een desinvestering voor Lofar betekent?”, reageert een opgetogen Mulder. „Maar gelukkig was een ruime meerderheid van de Tweede Kamer het met me eens.”
  Mulder wijst onder meer op de grote investeringen die zowel het Rijk als buitenlandse partners in de megaradiotelescoop van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo staken. Nu windmolens plaatsen die de werking van Lofar belemmeren, leidt tot kapitaalvernietiging en reputatieschade, aldus Mulder.
  Minister Kamp noemde de risico’s voor Lofar eerder ‘aanvaardbaar’. „Ik weet niet hoe Kamp op deze motie gaat reageren”, zegt Mulder. „Maar ik weet wel dat de Tweede Kamer nu een heel helder standpunt heeft ingenomen. We willen geen desinvestering. Dus ik verwacht dat Kamp daar nu iets mee gaat doen.”
  De motie van Mulder werd mede ingediend door Eric Smaling (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Een motie van Smaling waarin hij de minister opriep in de toekomst naast windenergie serieuzer werk te maken van alternatieven als zonne-energie haalde eveneens een meerderheid. Een motie waarin Dik-Faber Kamp opriep om Drouwenermond niet tussen twee rijen windmolens te klemmen, haalde het niet.

  1 reacties :

  v. Dongen zei

  Zou er bij de VVD nog een integere politicus te vinden zijn?

  Hoe de echtgenoot van minister Schippers tonnen verdient aan haar zorgbeleid  Hoe de echtgenoot van minister Schippers tonnen verdient aan haar zorgbeleid

  Door Gerard Driehuis - zondag 6 maart 2016, 11:29 in categorie: Politiek


  Follow the money komt alweer met een opmerkelijk v verhaal: Sander Spijker, de man met wie minister Edith Schippers al twintig jaar getrouwd is, helpt zorginstellingen ‘slimmer’ declareren. Lucratief advieswerk dat in strijd lijkt met de ‘zinnige en zuinige zorg’-agenda van zijn vrouw.

  Spijker zit in de gezondheidszorg sinds zijn vrouw daar minister van is. Eerst als manager van het Slotervaartziekenhuis, dat later in een wolk van rechtszaken ten onder ging. Nu als deskundige die ziekenhuizen leert hoe ze, ondanks de bezuinigingen van Edith, zoveel mogelijk geld kunnen binnenharken.

  Hij adviseert instellingen met name over de vraag welke patiënten moeten worden behandeld omdat dat veel geld oplevert en welke patiënten financieel gezien uitbehandeld zijn.

  Kortom: Spijker is het wandelend voorbeeld van marktwerking in de zorg.

  Een reactie posten