Kansen voor zonnepark in buitengebied

Datum:
 • woensdag 16 maart 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Haarlem - Er komen meer mogelijkheden 'voor zonneparken in het landelijk gebied in de provincie Noord-Holland. Tot nu toe hield de provincie vooral de boot af. 
  Roel van Leeuwen r.van.leeuwen@hollandmediacombinatie.nl 

  De provincie was al voorstander van zonne-energie op daken van woningen en bedrijven en ook op braakliggende bedrijventerreinen, maar trapte op de rem als het ging om zonneparken of zonne-akkers in het landelijk gebied.

  Daar komt nu verandering in. Volgens Gedeputeerde Staten kunnen zonneparken in het landelijk gebied - in afwachting van meer efficiƫntie-verbetering in de opwekkingstechniek - vooral op korte termijn een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsambities van de provincie.

  Niet dat nu alles mag. Gedeputeerde Staten allerlei voorwaarden aan de komst van zonneparken. Zo mogen ze niet verrijzen in gebieden die worden beschermd als Natuur Netwerk Nederland, het weidevogel-leefgebied en het Unesco werelderfgoed.

  Daarnaast moeten de opstellingen voor zonne-energie op termijn maximaal na 25 jaar - weer worden opgeruimd, moet het landschap zoveel mogelijk open worden gehouden en moeten de zonneparken qua omvang in verhouding staan tot de woonkernen in de omgeving.

  Volgens gedeputeerde Geldhof wor- den met de nieuwe spelregels veel kansen voor zonne-energie gecreeerd.

  „Ook zonne-energie is hard nodig om onze provincie van meer duurzame energie te kunnen voorzien. De provincie biedt nu ook in het buitengebied ruimte aan: kleine en grotere zonneparken, zonder het landschap blijvend aan te tasten." Op 21 maart wordt het nieuwe beleid voor zonneparken voorgelegd aan de Statencommissie Ruimte, Water en Wonen.

  NHD
  1 reacties :

  h.oldeboom zei

  Bezopenheid ten top - alsof dit land voldoende ruimte heeft. Afijn, met de dag wordt duidelijker dan men (regering/politiek) ons naar de bliksem wil helpen; het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat.

  Een reactie posten