’Straks heb je spooksteden’

Datum:
 • zondag 3 januari 2016
 • in
 • Categorie:
 • BERGEN AAN ZEE - Het kabinet heeft de kust vogelvrij verklaard voor bebouwing. Daar zitten bewoners uit Egmond aan Zee en Bergen aan Zee niet op te wachten. Wethouder Rob Zeeman van de gemeente Bergen juicht het kabinetsbesluit toe.

  Door Dominic Schijvend.schijven@hollandmediacombinatie.nl - 2-1-2016, 

  Wethouder omarmt kabinetsbesluit Kustdorpen bang voor hoogbouw
  Het Rijk laat de restricties los op nieuwe bebouwing op zee, strand, dijken, duinen en dammen. Regionale en lokale overheden bepalen nu het beleid.
  Secretaris Hanneke Schless van dorpsraad Bergen aan Zee is daar niet blij mee. ,,Onbegrijpelijk dat ze dat hebben losgelaten. Ik wil niet wonen zoals aan de Belgische kust. Het dorp leent zich van oudsher niet voor hoge kustbouw.’’ Het is een familiebadplaats met laagbouw. ,,Met gebouwen van drie of vier hoog maximaal.’’ En die vindt ze al niet aantrekkelijk.
  Rita Koppedraaier van dorpsvereniging Parel aan Zee deelt Schless’ angst. ,,Als ik voor Egmond spreek: geen hoogbouw, als het maar onder de vuurtoren blijft. Straks krijg je van die spooksteden waar je niet dood gevonden wilt worden.’’
  Fractievoorzitter Janina Luttik-Swart van Kies Lokaal is ook tegen hoogbouw. ,,We moeten de kleinschaligheid en het dorpse aanzicht bewaken.’’ Ze is er gerust op dat Bergen daarop toeziet. ,,De gemeenteraad gaat daar kritisch mee om. De kracht van Bergen is de kleinschaligheid en daar is iedereen het over eens. Al jaren zijn de visies daarop gericht.’’ Volgens Luttik-Swart is kustbebouwing niet per definitie een slechte zaak. ,,Je moet de tijdgeest in de gaten houden. En iets groots is niet per definitie lelijk.’’
  Wethouder Rob Zeeman noemt de hoogbouwangsten ongegrond. ,,’Nee’ is altijd makkelijk. Een project op het strand betekent niet meteen dat het hele strand wordt volgebouwd.’’ Tegelijkertijd vindt hij dat bewoners ook niet te bang moeten zijn voor bouw. ,,Mensen willen zo graag alleen zijn. Dat kan nou eenmaal niet in Nederland.’’
  Zeeman ziet vooral mogelijkheden. Hij hoeft met goede ideeën niet eerst aan te kloppen bij hogere machten. ,,De regelgeving was te strak. Wij zijn nu veel flexibeler. Er kan inventiever en gemakkelijker te werk gegaan worden.’’ Het enige relevante huidige grote hoogbouwproject is het nieuwe Hotel Nassau. ,,Die kan ook onder de oude regels worden gebouwd’’, zegt de wethouder.

  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Hoe kunnen hier spooksteden ontstaan als er 10 duizenden mensen een woning zoeken en er eerdaags honderdduizenden woningen voor migranten nodig zijn? Dus Secretaris Hanneke Schless van dorpsraad Bergen aan Zee hoeft daar niet bang voor te zijn.

  Een reactie posten