'Doorpakken met fusies gemeenten'

Datum:
 • woensdag 13 januari 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - Warmenhuizen - Bestuursvoorzitter Frans Kramer van Vezet Warmenhuizen: ' Doorpakken met fusies gemeenten'


  Winnie van Galen

  Frans Kramer (bestuursvoorzitter van de Koninklijke Vezet in Warmenhuizen en in de regio bedrijfsbestuurlijk een spin in het web) is een warm voorstander een gemeentelijke herindeling, waarbij een Groot Alkmaar met zo'n 200.000 inwoners ontstaat.

  Als voorzitter van de Federatie Bedrijvenverenigingen Alkmaar e.o.  had Kramer in zijn nieuwjaarsspeech 2015 al aangedrongen op een verdergaande samenwerking tussen Alkmraar, Heerhugowaard en Langedijk op termijn uitmondend in zo'n fusie.

  Slagkracht

  Een dergelijke ontwikkeling zou de slagkracht in de regio ten goede komen. Die boodschap haalde Kramer bij zijn nieuwjaarsspeech 2016 andermaal van stal.

  Niveau 

  Waarom het zo belangrijk is dat Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk samensmelten? „In een groter verband werken maakt uit. Door opschaling krijg je meer efficiëntie, het niveau van de gemeenteraad gaat omhoog.

  Het is gemakkelijker om grote projecten aan te pakken. Als we nu wat willen moeten we langs drie wethouders in plaats van één."

  Duigen 

  „Ik zal een voorbeeld geven: als Alkmaar financieel niet had bijgedragen aan het tot stand komen van de Westfrisiaweg, was het plan in duigen gevallen."

  "Grootschaligheid werkt ook richting de provincie. Je doet er meer toe, je zit aan andere tafels, spreekt andere bewindvoerders. Er is meer budget, meer snelheid en besluitvorming over de economische agenda bijvoorbeeld. Ik ben er ook van overtuigd dat er minder gemakkelijk over het vertrek van overheidsinstanties wordt besloten als je als grote gemeente op de kaart staat."

  Effecten 

  „We hebben destijds de effecten gemerkt van het opheffen van de HAL-samenwerking tussen Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. We hebben toen gemerkt dat er geen nieuwe bedrijven naar de regio kwamen en de ontwikkeling van bedrijventerreinen viel ook weg."

  Heerhugowaard en Langedijk gaan mogelijk fuseren. Kramer wil daarna doorpakken, ook Heerhugowaard en Alkmaar moeten worden samengesmeed. „Ophouden met fuseren is geen optie. Dan heb je twee gemeenten die bijna even groot zijn en zaken ongetwijfeld tegen elkaar gaan uitspelen."

  Doel 

  „Belangrijker is dat partijen zeggen: jongens, we denken weliswaar verschillend maar ons toekomstige doel is eender. We zien dezelfde stip aan de horizon. Op het gebied van zorg, bereikbaarheid, onderwijs, economische bedrijvigheid en andere zaken.

   Het bedrijfsleven denkt in grote verbanden, als ondernemer ga je uit van het optimum.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten