Molen van 175 meter

Datum:
 • maandag 28 december 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Kreileroord - Het Pettemer kennisinstituut ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) mag een nieuwe windturbine met een tiphoogte van 175 meter plaatsen in haar testpark nabij Kreileroord.

  Nieuwe turbine in testpark - Prototype nabij Kreileroord 

  Martijn Gilsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl 


  De windmolen, een prototype van 3,2 megawatt van fabrikant Siemens, mag drie tot maximaal vijf jaar op de proeflocatie aan de Zuiderkwelweg blijven staan.

  Gesloopt 

  De turbine komt in de plaats van een al gesloopte molen, die 138 meter hoog reikte en ongeveer in het hart van het testpark langs de Korte Middenmeertocht stond.

  Om de prestaties van de nieuwe turbine te kunnen meten, komt in de buurt ook een mast te staan van 110 meter, de ashoogte van de windmolen. Hollands Kroon heeft groen licht gegeven voor uitvoering van het energieproject.

  _______________________________________________

  Opgericht 

  Het ECN-testpark in de Wieringermeer is in 2001 opgericht.

  ________________________________________________

  ECN test in de Wieringermeer al jarenlang prototypes voor turbine-bouwers uit de hele wereld. Dit om te kijken of de prestaties van deze windmolens kunnen worden verbeterd en om ze te keuren en certificeren. Er is plek voor in totaal elf windmolens, verdeeld over twee rijen of lijnopstellingen.

  Met de plaatsing van de Siemensturbine is een bedrag van meer dan een miljoen euro gemoeid.

  De gemeente heeft de vergunningen verleend met het advies dat de bouw buiten het broedseizoen, dus tussen september en medio maart, plaatsvindt. Het testpark bevindt zich op akkerland.

  Vogelnesten 

  Gebeurt dat niet, dan moet het terrein worden gecontroleerd op aanwezigheid van vogelnesten en dienen maatregelen te worden getroffen om broeden te voorkomen.

  NHD


  3 reacties :

  h.oldeboom zei

  Testpark; laat me niet lachen. Dezelfde smoes gebruiken de Japanners bij de walvisjacht - het gaat ook daar om het zogenaamde onderzoek en niet om het vlees!?

  Anoniem zei

  We kunnen ons ook eens afvragen waarom het Energieonderzoek Centrum Nederland een testmolen wil plaatsen als al lang bekend is dat windmolens uitontwikkeld zijn en windenergie hetzelfde is als water naar de zee dragen.

  Anoniem zei

  Daarom heet het ook TESTpark.
  De (r)overheid wil wel eens zien hoever ze de antiwindmolenlobby
  te pakken kunnen nemen.

  Voor ons is het een PESTPARK.
  Niets meer en niets minder. Ik vind die van de walvisjacht heel treffend.

  Een reactie posten