Lutetiumtekort door stilleggen van reactor

Datum:
  • vrijdag 30 oktober 2015
  • in
  • Categorie: ,
  •  Petten - Honderden kankerpatiënten wereldwijd kunnen niet behandeld worden met de medische isotoop lutetium. Dit is het gevolg van het feit dat Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten tijdelijk buiten bedrijf is.
    Roel van Leeuwen 

    Fred Verzijlbergen, hoofd nucleaire geneeskunde bij het Erasmus MC in Rotterdam, luidt de noodklok.

    De reactor in Petten werd eind vorige maand onverwachts voor langere tijd buiten bedrijf gesteld. Op zijn vroegst wordt hij op i december weer opgestart. Dit komt voor ,de productie van lutetium zeer ongelegen aangezien ook de reactor in België is stilgelegd voor onderhoud.

    In Nederland worden alleen in het Erasmus MC patiënten behandeld met lutetium. „Wij hebben de afgelopen veertien dagen patiënten moeten afzeggen", aldus Verzijlbergen. Het gaat om de behandeling van patiënten met neuro-endocrine tumoren. Dat zijn voornamelijk langzaam groOende tumoren in onder andere de alvleesklier, de darmen of de longen.

    „Lutetium koppelt zich aan een eiwit en wordt mee in de cellen opgenomen en bestraalt van binnenuit het weefsel. Het heeft ontzettend weinig bijwerkingen en het is uitermate succesvol. Het is voor patiënten buitengewoon onaangenaam en pijnlijk dat de behandeling op het laatste moment moest worden afgezegd." Lutetium kan volgens Verzijlbergen alleen maar met behulp van een reactor worden gemaakt. Getracht wordt nu om het vanuit Polen aan te leveren. „Vorige week is het geprobeerd in Rusland, maar dat is niet gelukt."

    _______________________________________

    Grote schaal 

    Algemeen directeur Philippe van Overeem van
    IDB Holland uit Baarle-Nassau verwacht dat
    de vraag naar lutetium de komende vijf jaar zal
    vertienvoudigen. De verwachting is immers dat
    de medische isotoop ook op grote schaal wordt
    ingezet voor de behandeling van prostaatkanker.
    Volgens Van Overeem is dit ook belangrijk voor
    de toekomstige exploitatie van de Pallas Reactor.

    _______________________________________

    Hij maakt zich ook voor de lange termijn zorgen over de levering van lutetium nu de provincie Noord-Holland dreigt niet mee te werken aan de komst van de nieuwe Pallas Reactor in Petten.

    Algemeen directeur Philippe van Overeem van IDB Holland, wereldwijd de grootste producent van Lu-mark lutetium, stelt dat nu wereldwijd tweehonderd patiënten per week met lutetium worden behandeld. Hij bevestigt dat het echt een reactorproduct is. „Mensen die stellen dat je alles kunt maken met cyclotrons hebben er geen kaas van gegeten", zegt hij, doelend op de discussie over nut en noodzaak van de opvolger van de HFR.

    „De kwaliteit die de HFR levert is hoog", stelt hij. „We hopen vanaf volgende week lutetium te kunnen leveren vanuit Polen, maar dat is niet ideaal. Vanwege de logistiek, maar ook omdat de kwaliteit lager is dan het product uit de HFR, ondanks dat het wel bruikbaar is."


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten