Dorpsbelang versus ’pure noodzaak’

Datum:
 • donderdag 15 oktober 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • 'T VELD - Het kon natuurlijk niet anders dan dat het donderdagochtend druk was in de rechtszaal. Er zijn heel wat belangen gemoeid bij de komst van een transformatorstation bij ’t Veld/De Weel. Waaronder die van de vele omwonenden en betrokkenen. Werkgroep Houd de dorpen groen en Dorpsraad ’t Veld-Zijdewind waren naar de rechtbank gestapt om de door Hollands Kroon verleende omgevingsvergunning voor locatie 4 aan te vechten.

  Door Lydia Jasper - 15-10-2015, 

  Weer naar bestuursrechter om trafostation
  H
  et was de tweede keer, want in november vorig jaar werd de omgevingsvergunning vernietigd. Bij gebrek aan een verklaring van geen bezwaar van de gemeenteraad.
  Wim Sepers uit ’t Veld woont binnen een straal van driehonderd meter als het trafostation op locatie 4 inderdaad een plekje krijgt. ,,Mijn huis staat er dan pal tegenover’’, zei hij tegen bestuursrechter A. Terwiel-Kuneman. ,,Ik heb nu nog vrij uitzicht. Behalve dat mijn persoonlijke leefomstandigheden in het geding zijn, zal ook de waarde van mijn onroerend goed dalen. Een transformatorstation bij de entree bepaalt bovendien het hele aanzien van het dorp.’’ Daarnaast vrezen mensen geluidsoverlast en de straling.
  Netwerkbeheerder Tennet/Liander stelt dat het pure noodzaak is dat het trafostation wordt gebouwd. ,,Sinds 2009 zijn er 5, 6 grote storingen geweest in de Kop’’,, zegt hun advocaat Iris Kieft. ,,Vanwege de komst van een ander transformatorstation in de Wieringermeer ligt vanaf 22 oktober het ontwerp-inpassingsplan van de Provincie ter inzage. Dat ontwerp gaat reeds uit van een trafostation op locatie 4; die is nodig voor de aansluiting.’’
  Volgens advocaat Lex de Savornin Lohman die werkgroep Houd de dorpen groen ondersteunt, hebben netwerkbeheerder Tennet/Liander en gemeente Hollands Kroon nog steeds niet voldoende aangetoond waarom er nou precies bij De Weel/’t Veld een transformatorstation moet komen. ,,De locatie B3-2 ligt dichter bij de lijn tussen de bestaande stations Anna Paulowna en Oterleek dan locatie 4.’’ Deze plek ligt tussen Moerbeek en Blockhuijsen.
  Ook begrijpt hij niet waarom er zoveel haast is geboden bij het realiseren van het station bij De Weel/’t Veld. ,,Er wordt gesproken over 2016, maar is dat een streefdatum, een planning of uiterste datum? Er wordt mee geschermd dat realisatie van het station urgent is, maar het verkrijgen van gronden gaat ook moeizaam. Is het dan niet beter als Tennet/Liander naar een andere locatie kijkt waar de vergunning snel op tafel ligt en er op redelijke korte termijn kan worden gebouwd?’’
  Uitspraak donderdag 26 november.
  ______________________________________________________
  Vervolg
  'Voor snelle realisatie naar een andere locatie kijken' 

   't Veld * Volgens advocaat Lex de Savornin Lohman die werkgroep Houd de dorpen groen ondersteunt, hebben netwerkbeheerder Tennet/ Liander en gemeente Hollands Kroon nog steeds niet voldoende aangetoond waarom er nou precies bij De Weel/'t Veld een transformatorstation moet komen. ,,De locatie B3-2 ligt dichter bij de lijn tussen de bestaande stations Anna Paulówna en Oterleek dan locatie 4." Deze plek ligt tussen Moerbeek en Blockhuij sen. 

  Ook begrijpt hij niet waarom er zoveel haast is geboden bij het realiseren van het station bij De Weel/'t Veld. „Er wordt gesproken over 2016, maar is dat een streefdatum, een planning of uiterste datum? Er wordt mee geschermd dat realisatie van het station urgent is, maar het verkrijgen van gronden gaat ook moeizaam. Is het dan niet beter als Tennet/Liander naar een andere locatie kijkt waar de vergunning snel op tafel ligt en er op redelijke korte termijn kan worden gebouwd? 

  NHD
  2 reacties :

  Anoniem zei

  Ex wethouders V.d.Laan(PvdA) en Lia Franken(CDA) zien hun bonus van Tennet/Liander als het tegenzit aan hun neus voorbij gaan.

  Anoniem zei

  Er wordt door 't Veld nog steeds gewezen op locatie B3-2, zo kennen we ze weer! Ze blijven het over de heg gooien! Ook daar wonen mensen die er, net als de heer Sepers, last van zullen hebben. Erg jammer en niet heel sjiek!

  Een reactie posten