Onderzoek naar veiligheid windpark bij Breezand

Datum:
 • dinsdag 30 juni 2015
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Hollands Kroon - Breezand - De veiligheidssituatie rondom zeven turbines in windpark Westeinde, langs het Noordhollands Kanaal tussen Breezand en 't Zand, wordt opnieuw onder de loep genomen. Daartoe heeft de provincie beslist na recente gesprekken met de eigenaars, omwonenden plus de gemeente Hollands Kroon.  Provincie gelast onderzoek Westeinde - Gericht op veiligheid - 'Buren' blij

  Martijn Gijsbertsen 
  m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl 


  De windparkbezitters willen hun turbines vervangen door nieuwe exemplaren,. maar 'buren' zijn daar allerminst gelukkig mee. Zij spreken van levensgevaarlijke risico's, omdat de windmolens op slechts tientallen meters van hogedrukleidingen van Gasunie staan.

  Explosiegevaar 

  Breken rotorbladen of masten door welke oorzaak clin ook af, dan ligt volgens hen explosiegevaar op de loer. Ook Gasunie is de turbines liever kwijt dan rijk.

  "Wij zijn er blij mee dat de provincie heeft besloten te laten bekijken of de externe veiligheid voldoende is gewaarborgd", aldus Henno Dasselaar namens de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW). „Het is goed dat eindelijk is besloten om deze kwestie heel secuur te bekijken."

  Eerder lieten de eigenaars van lijn windpark zo'n onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat het met de risico's wel mee zou vallen.

  Belangenbehartiger NLVOW trok echter bij de provincie aan de bel, omdat het park illegaal zou zijn: sommige turbines staan op een andere plek dan waarvoor in 2004/ 2005 vergunning is verstrekt. Daarmee zouden ook de conclusies van het eerdere onderzoek op losse schroeven komen te staan. Noord-Holland neemt nu een onafhankelijk bureau in de arm om alles tot op de bodem uit te zoeken. Op initiatief van Statenlid Dannij van der Sluijs (PVV) is unaniem een motie aangenomen, waarbij de provincie is opgedragen bij gevaarlijke situaties en overlastgevende turbines 'strak te handhaven'.

  Uitkomsten 

  „Na de zomer zullen wij de aanvraag voor vervanging van de windmolens opnieuw in behandeling nemen", aldus provinciewoordvoerster Anja Berens. „Hierbij worden dan ook de resultaten van het nog uit te voeren onderzoek meegenomen." Wanneer deze uitkomsten bekend worden, is onduidelijk.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten