Urgenda boekt historische overwinning in klimaatzaak tegen overheid

Datum:
 • maandag 29 juni 2015
 • in
 • Categorie:

 •  AMSTERDAM – Urgenda en nog eens 900 mede-eisers hebben een historische overwinning geboekt in de strijd om meer klimaatbeleid af te dwingen bij de Nederlandse overheid.
  juni 24  2015  Urgenda/Chantal Bekker

  Een rechter oordeelde woensdag dat de Nederlandse overheid de CO-2-uitstoot in 2020 moet hebben verlaagd met 25 procent.

  Het is de eerste keer dat een rechter een Staat verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor alle klimaatzaken in andere landen.

  “De Staat is nu aan zet, de duurzame oplossingen liggen gelukkig voor het oprapen”, aldus Urgenda-directeur Marjan Minnesma.

  “Alle eisers zijn héél blij met deze uitspraak. Die maakt heel duidelijk dat klimaatverandering een groot probleem is dat veel effectiever moet worden aangepakt en dat staten zich niet meer kunnen veroorloven onvoldoende te doen. Ze dienen hun burgers te beschermen. Als de politiek dat niet uit zichzelf doet, dan kan de rechter de burger te hulp schieten.”

  Groene Courant

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Een rechter die op de stoel van de politiek gaat zitten. Is er nog een verstandig iemand te vinden die deze dwaas serieus neemt? Deze idioot is nog voor het leven aangesteld ook.
  Het geeft wel aan hoe het inmiddels is gesteld met onze rechtstaat.

  Een reactie posten