SP: 600 meter ook bij molens Westfrisia

Datum:
 • woensdag 15 april 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • ZWAAGDIJK-OOST - De 600 meter afstand tussen windmolens en woningen moet ook gelden voor windpark Westfrisia bij Zwaagdijk-Oost. Dat stelt SP-Statenlid Marnix Bruggeman. Het geplande windpark aan de noordkant van de Westfrisiaweg kan als enige actuele windmolenplan dichter op woningen staan, tot woede en frustratie van de inwoners van Zwaagdijk-Oost en Westwoud.

  Door Connie Vertegaal - 15-4-2015

  De SP in de Provinciale Staten vindt het niet uit te leggen dat voor alle windparken 600 meter de afstandsgrens is, behalve voor het park Westfrisia. ,,Wij hebben op goede gronden besloten dat molens dichter dan 600 meter bij woningen echt niet kunnen vanwege de overlast voor omwonenden. Ik zie niet in waarom dit verstandige besluit niet hoeft te gelden voor plannen die al vijf jaar in de kast lagen’’, aldus Marnix Bruggeman.
  Voor windpark Westfrisia gelden andere regels omdat dit via een overgangsregeling mogelijk wordt gemaakt. De afstand tussen de woningen is minimaal 300 meter of 4 keer de ashoogte van de molens. Volgens de aanvraag uit 2010 is de ashoogte van de molens 85 meter. Bruggeman: ,,Maar volgens omwonenden wordt de ashoogte nu 120 meter. Ik vraag me af of dat zomaar kan, dat de molens veel hoger worden dan het oude plan.’’
  Het Statenlid stelt dat de gemeente Medemblik, moet worden gehoord. De gemeenteraad is unaniem tegen molens. ,,Is dit een wassen neus geworden?’’, vraag Bruggeman.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten