Bijen raken verslaafd aan nectar met pesticiden'

Datum:
  • vrijdag 24 april 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • Bijen en hommels hebben gek genoeg een voorkeur voor nectar die bestrijdingsmiddelen bevat, zo blijkt uit een nieuwe studie.    
    De insecten eten meer van nectar als er pesticiden zitten, dan wanneer de suikerrijke vloeistof niet is vervuild met bestrijdingsmiddelen.
    Dat komt waarschijnlijk omdat de pesticiden hun hersenen stimuleren op de manier zoals nicotine het menselijk brein verslaafd maakt.
    Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Newcastle in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

    Hersencellen

    De onderzoekers lieten bijen en hommels in hun laboratorium proeven van nectar waaraan drie van de meest gebruikte pesticiden (neonicotinoïden) waren toegevoegd. Soms kregen de diertjes echter ook onvervuilde nectar te eten.
    Al snel bleek dat de dieren een voorkeur hadden voor het bloemvocht dat pesticiden bevatte.
    Die bijzondere uitwerking van bestrijdingsmiddelen op de insecten kan volgens hoofdonderzoekster Geraldine Wright worden verklaard door sterke reactie die werd gemeten in het lichaam van de bijen. Na het eten van de vervuilde nectar zagen de wetenschappers een piek in de activiteit van hersencellen voor smaak die zich nabij de kaken van de diertjes bevinden.

    Verslaving

    De invloed van de pesticiden op de diertjes kan volgens Wright leiden tot een soort verslaving.  "Neonicotinoïden activeren mechanismen in het bijenbrein die je kunt vergelijken met de hersenreactie van mensen op nicotine", verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily.
    "Het feit dat de bijen een voorkeur hebben voor voedsel met neonicotinoïden is zorgelijk, omdat het suggereert dat deze stoffen net als nicotine als een soort drug kan werken op de bijen."
    Uiteindelijk zou de aantrekkingskracht van de pesticiden op insecten kunnen leiden tot een afname van de bijenpopulatie, zo waarschuwt Wright.

    0 reacties :

    Een reactie posten