Windmolen goudmijn voor grondeigenaar

Datum:
 • donderdag 19 februari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • NIBBIXWOUD - Boeren die hun grond beschikbaar stellen voor een moderne megawindturbine zitten op een goudmijntje. Ze krijgen vergoedingen tussen de 20 en 30 mille per jaar.

  Door Connie Vertegaal - 19-2-2015

  Initiatiefnemers van windmolenparken kost het dus weinig moeite om plekken voor hun molens te vinden. Maar er ontstaan spanningen in dorpsgemeenschappen, want behalve de agrariërs die financieel baat hebben bij de komst van de molens, is iedereen er zwaar op tegen.

  Zo is althans de situatie in de gemeente Medemblik, waar plannen voor nieuwe windmolenparken zijn.

  Jan Pronk van Windpark West-Frisia (vijf molens bij Zwaagdijk-Oost) kreeg van alle grondeigenaren die hij benaderde, toestemming.

  Eneco die 19 molens wil plaatsen, ving bot bij twee agrariërs in Nibbixwoud. Veehouder Hans van der Busse en bollenteler Wilfred Ooijevaar zijn niet gezwicht voor het geld. ,,Ik wil die enorme windmolens niet in deze prachtige omgeving’’, zegt Ooijevaar. ,,Dus ik zei meteen nee. Geld maakt niet gelukkig. Het is natuurlijk wel zuur als die plannen toch doorgaan, want dan zit ik nog tegen die molens aan te kijken. Iedereen hier is fel tegen de molens, behalve de grondeigenaren. Ik wil geen ruzie met mijn buren.’’ Lachend: ,,Dan werk ik gewoon wat harder.’’

  Van hogerhand 

  Arie Schouten, oud-veehouder in Nibbixwoud en raadslid voor het CDA, keurt het niet af dat agrariërs meewerken aan de molens. Schouten heeft zijn bedrijf overgedragen aan zijn zoon, die ook grond wil afstaan voor een turbine. In de gemeenteraad is Schouten tegen windmolens. Hij vindt niet dat dit een lastige positie is. ,,Het CDA in Medemblik is nog steeds tegen windmolens. We steunen de actiegroepen. Maar dit wordt van hogerhand opgelegd. En dan moeten boeren die hier aan meewerken, gewoon een goede prijs krijgen.’’

  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  dit is te gek voor woorden dat eigenaren zich laten gebruiken voor geld dat van de bewoners uit de gemeente en provincie komt (subsidies) en daar voor een vreselijk ding wat niets oplevert horizon vervuilend is en herrie veroorzaakt en slag schaduw oplevert op hun erf te laten plaatsen en daar voor nog een vergoeding krijgen die alle proporties te boven gaat. want als je nagaan wat voor rendement ze halen van de ingeleverde grond dan kom je niet aan zo'n bedrag.
  Ze kunnen beter de subsidies stop zetten aan die energie bedrijven en dan verdelen aan de inwoners die graag zonnepanelen willen aanschaffen dat levert meer op voor de bewoners dan kijken we niet tegen die kl.... dingen op.

  Een reactie posten